Неизвестностите около провеждането на машинното гласуване на предсрочните избори на

...
Неизвестностите около провеждането на машинното гласуване на предсрочните избори на
Коментари Харесай

Нов проблем: Елмрежата в САЩ може да спъне гласуването с машини

Неизвестностите към провеждането на машинното гласоподаване на предварителните избори на 11 юли не престават да се натрупат. Последният проблем за решение, който изникна, визира използването на устройствата в Северна Америка, където напрежението на електрическата мрежа е друго от това у нас.

За новия проблем са алармирали българи, живеещи в американския град Бостън. Те са част от мрежата на българските изборни доброволци, които оказват помощ за организирането на изборите отвън страната. Екипът им е изпратил писмо до компанията „ Сиела Норма ”, която достави машините за последните избори на 4 април и евентуално ще направи същото и за идния избор. В него са попитали дали устройствата ще могат да работят на 120 волта, колкото е напрежението в огромна част от Северна и Южна Америка, по-специално в Съединени американски щати. От отговора, който са получили, не излиза наяве дали машините имат такава спецификация.

Членът на ЦИК Любомир Гаврилов, който заяви пред сътрудниците си за случая, уточни, че се чака в Съединени американски щати да има 15 секции с машинно гласоподаване, а в Канада – 10. И посочи, че най-вероятно устройствата няма да могат да работят на локалната електрическа мрежа и ще би трябвало да бъдат обезпечени конвертори. Това значи, че би трябвало да се разиска и дали въпросните конвертори да бъдат включени в публичната поръчка за спомагателните машини, които ЦИК ще поръча за 11 юли. Колегите му обаче не демонстрираха предпочитание да дискутират въпроса и той остана провесен.
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР