Неизвестни разбиха вратата на монумента Бузлуджа“. Инцидентът става преди седмица.

...
Неизвестни разбиха вратата на монумента Бузлуджа“. Инцидентът става преди седмица.
Коментари Харесай

Разбиха вратата на монумента „Бузлуджа“: Кой отговаря за охраната и задържан ли е нападателят?

Неизвестни разрушиха вратата на монумента „ Бузлуджа “. Инцидентът става преди седмица. Малко по-късно френски туристи влизат да се разхождат в залите.

„ Бях тук на място, с цел да съгласувам логистически задания, свързани с фестивала и в действителност видях, че вратата е отворена, бях шокирана, че полиция няма, а вътре имаше туристи, които ме поканиха да вляза и да прегледам. Те прескачаха в разнообразни места в постройката, вървяха в непозволени зони и това е рисково “, изясни арх. Дора Иванова - създател на плана за възобновяване на паметник " Бузлуджа " от фондация „ Бузлуджа “.

Снимка: bTV

Министерство на вътрешните работи охранява монумента. В деня на случая обаче на мястото униформени няма.

„ От 2017 година насам дирекцията има непрекъснат пост до монумента и това доста е понижило вандалските нападения. Вследствие на стихия и неприятни метеорологични условия от 12 март до 15, по моя информация, съответно енергоразпределителното сдружение не може да обезпечи електричество на няколко обитаеми места, в това число и към съответния паметник. Липсата на електричество доста лимитира техните благоприятни условия да стоят непрекъснато на връх Бузлуджа при негативни температури и неприятни метеорологични условия “, сподели старши комисар Лазар Христов - шеф на ОД Министерство на вътрешните работи Стара Загора.

Крайната цел е постройката да бъде отворена за гости

След като е взломен входът на монумента, вратата към този момент е заключена и заварена, а достъпът напълно прекратен.

Последната възбрана за влизане в „ чинията " е от април предходната година. Тогава РДНСК вършат проучване, което демонстрира, че  обектът е рисков за гости.

„ В момента покривното пространство е отворено, липсват стъкла на прозорци, вътрешността на постройката е положена на директни метеорологични въздействия. Има течове и снегонавявания по фасади и вътрешни пространства. Стените и таваните от вътрешната страна са мощно компрометирани с паднала обшивка и отчасти оголена и корозирала армировка. Цялата структура е във очевидно неприятно техническо положение. Мраморните и гранитните плочи по стените са счупени и има действителна заплаха от отлепване. Има заплаха от рухване на парчета, профили, мазилки и железни профили “, сподели регионалният шеф на Стара Загора Ива Радева.

За първи път от 30 години в така наречен " паница " влизането е позволено и няма заплаха от падащи предмети

„ Основният проблем беше, че няма изясненост дали полицейският пост ще бъде непокътнат и неналичието на какъвто и да е достъп и изясненост каква е тактиката за последващи стъпки ни обезпокои доста, тъй като заплашва всичкия труд, който е положен досега “, съобщи арх. Дора Иванова.

От полицията в Стара Загора увериха, че ще продължат да охраняват монумента.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР