Неизвестен, тежък щам на хепатит е идентифициран при близо 170

...
Неизвестен, тежък щам на хепатит е идентифициран при близо 170
Коментари Харесай

Близо 170 деца в 11 страни са с неизвестен щам на Хепатит

Неизвестен, тежък вариант на хепатит е разпознат при близо 170 деца в 11 страни през последните седмици, като най-малко едно дете е умряло от мистериозната болест, съгласно Световната здравна организация (СЗО), оповестява Агенция Франс Прес.

Първите пет случая бяха открити в Шотландия на 31 март от " проницателни диагностици, осъзнали, че виждат нещо извънредно ", сподели Меера Чанд, шеф на отдела за клинични и нововъзникващи инфекции в Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство.

Децата не са имали нито един от петте известни вируса на хепатит A, B, C, D и E , сподели Чанд на незабавна презентация на Европейския конгрес по клинична микробиология и инфекциозни заболявания.

Такива случаи са доста редки - шотландските лекари нормално виждат четири до пет незнайни случая на хепатит за една година , сподели тя. Оттогава Обединеното кралство е съобщило за общо 114 случая , заяви СЗО в актуализация през уикенда.

Испания има идващия максимален брой случаи - 13, следвана от Израел с 12 и Съединените щати с девет, до момента в който дребен брой са регистрирани и в Дания, Ирландия, Холандия, Италия, Норвегия, Франция, Румъния и Белгия.

Кой е обиден?

Деца на възраст от един месец до 16 години са имали мистериозната болест, само че множеството случаи са на възраст под 10 - и доста под пет . По-голямата част от тях преди са били здрави.

Преди децата да покажат признаци на тежък хепатит, те са имали признаци, включващи жълтеница, диария, повръщане и коремна болежка .

Мария Бути, патолог в Барселона и ръководител на Европейската асоциация за проучване на черния дроб (EASL), сподели, че " основната грижа " е тежестта на варианта.

Седемнадесет от децата - 10 % от 169-те известни случая - са имали толкоз тежък хепатит, че са се нуждаели от чернодробна трансплантация .

Айкатерини Мугку, специалист по антимикробна устойчивост в Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC), сподели, че случаите са " в действителност тревожни ".

Не е ясно дали даже повече деца са имали леки случаи, защото признаците им не са били проследими, сподели тя на незабавното показване.

" Тъй като не знаем повода, ние не знаем пътя на предаването и по какъв начин да го предотвратим и лекуваме ", сподели Мугку.

Какво може да се изключи?

Хепатитът е инфектиране на черния дроб и нормално се среща рядко при здрави деца.

Изглежда, че нито една обща експозиция не свързва пациентите , споделиха специалистите, а СЗО изключи интернационалните пътувания като фактор.

Чанд сподели, че няма връзка с парацетамол, чието предозиране може да аргументи чернодробна непълнота.

Всяка връзка с имунизациите против Covid също е изключена, защото множеството от децата не са били задоволително огромни, с цел да бъдат имунизирани.

Коя е водещата доктрина?

Аденовирусите - постоянно срещани вируси, които предизвикват редица болести като простуда, бронхит и диария, само че най-много не водят до тежко заболяване - са открити в 74 от случаите , сподели СЗО.

Чанд сподели, че аденовирусът е открит при 75 % от пациентите във Англия .

Тя сподели, че " водещата догадка " е композиция от естествен аденовирус дружно с различен фактор, който го прави по-тежък .

Една от опциите е дребните деца , които са прекарали своите " формативни стадии " под ограниченията за Covid като блокиране и носене на маски през последните две години, да не са построили имунитет към тези аденовируси.

Процентът на аденовирус в Обединеното кралство спадна през ранните стадии на пандемията, само че се увеличи доста над предходните равнища, откакто ограниченията бяха анулирани, сподели Чанд.

" Неочаквано нарастване " на случаите на аденовирус неотдавна бе записано в няколко други страни , в това число Ирландия и Холандия, заяви СЗО.

Други вероятни аргументи за незнайния вариант могат да бъдат композиция от аденовирус и Covid или свързани с предходна зараза с Covid, сподели Чанд.

Деветнадесет от 169 регистрирани случая са имали както Covid, по този начин и аденовирус, до момента в който 20 са имали единствено Covid.

Всички специалисти подчертаха, че продължаващите следствия изискват повече време , само че Бути сподели, че чака резултати до месец .

Какво може да се направи?

Бути сподели, че защото аденовирусът е инфекциозно заболяване, ограниченията против Covid работят добре против него - изключително за деца, които постоянно почистват ръцете си.

Тя също по този начин прикани лекарите да внимават за признаци на жълтеница .

Първи случай на изострен хепатит с неразбираем генезис при деца е доказан в Румъния . Това е последната от доста страни, които оповестяват за новия вид хепатит.

Според румънското министерство на опазването на здравето 5-годишно момиченце от региона на Букурещ-Илфов е откарано в профилирана болница на 4 април с тежък изострен хепатит.

Състоянието на детето е устойчиво, получава симптоматични медикаменти и към момента е прието в болница. " Детето не е пътувало в чужбина и няма епидемиологична връзка с различен случай , докладван на СЗО Европа. Докладът се основава на дефиницията на СЗО за евентуален случай, който се отнася до чернодробна непълнота и жълтеница при дете без маркери за чернодробна вирусна зараза. " Правим тези уточнения, с цел да осведомяваме обществеността и да премахнем спекулациите, които биха могли да провокират безпокойствие измежду родителите в Румъния ".

Според изказването на СЗО клиничният синдром " измежду разпознатите случаи е изострен хепатит (възпаление на черния дроб) със доста нараснали чернодробни ензими ".
 Рядък хепатит визира деца в Европа и Съединени американски щати
Рядък хепатит визира деца в Европа и Съединени американски щати

Предполагат, че повода е аденовирус
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР