Неизпратена телеграма ражда Съединението. Три документа променят България след Освобождението.

...
Неизпратена телеграма ражда Съединението. Три документа променят България след Освобождението.
Коментари Харесай

Неизпратена телеграма ражда Съединението

Неизпратена депеша ражда Съединението. Три документа трансформират България след Освобождението. И трите са написани с дясната ръка на регионалния шеф на Източна Румелия Гаврил Кръстевич.

Два от тях са добре известни и са останали до през днешния ден: ферманът за прогласяване на Българската екзархия и първият Екзархийски правилник.
Третият е погубен преди да стигне
получателя си – депеша до Цариград, с която Кръстевич е трябвало да извести централната власт, че в Пловдив стартира придвижване за съединението на провинцията с Княжество България и да изиска изпращането на армия за неговото потушаване. Макар че е бил задължен да изпрати тази депеша, Кръстевич я стопира.



Благодарение на първите два документа през днешния ден имаме самостоятелна Българска православна черква. Благодарение на онази, непусната депеша, през днешния ден честваме Деня на Съединението на България.
Симеон Радев споделя в детайли
в своите „ Строители на модерна България по какъв начин Гаврил Кръстевич „ написа “ историята на Съединението: „ На 9 часа вечерта (5 септември – б.р.) шефовете се събраха на съвет под председателството на Кръстевича.

В това съвещание се взе решение да се изпрати едно телеграфическо известие до Портата, с което да се донесе, че в региона има мощно неспокойствие срещу държавното управление и че локалната власт (в случай на по-голямо усложнение)
не щяла да бъде в положение да резервира реда и тишината.
То било изпратено в телеграфната станция, само че след 5 минути генерал-губернаторът Г. Кръстевич самичък персонално повикал ординареца незабавно да отиде и да възвърне телеграмата, като споделил: „ Не би трябвало да се оповестява в Цариград. И аз съм българин: каквото стане, дано стане. “
И става. Вторият и финален генерал-губернатор посреща утрото на 6 септември, свалянето си и отвеждането си в Голямо Конаре, през днешния ден град Съединение, където по-късно, към този момент спокоен и за живота си, и за по-нататъшната си орис,убива времето с игра на табла, обезпечена му от несъмнено
най-колоритната фигура на Съединението – Чардафон Велики. Именно габровецът Продан Тишков увлича с силата си хората от Голямо Конаре и без да пита афишира Съединението един ден по-рано.

Продан Тишков е роден през 1860 година Наричат го Чердата, което значи стадо селски говеда. Но поради напетия му тип и комичния му опит за аристократични маниери, приятелите стартират да го назовават „ Фон Черда “ – по прилика с полско-немския благородник Август декор Дригалски, който по това време е шеф на армията в региона.

Словосъчетанието обаче е неловко за изговаряне и бързо се обръща в Чардафон. Към него по-късно Захарий Стоянов иронично прибавя Велики, описвайки
Продан като „ палячо, алкохолик и родолюбец “.
Акцията по Съединението по принцип е планувана за 15 септември. Но сърцето юнашко на Чардафон не трае. На 5 септември, когато префектът на Пловдив Петър Димитров идва в Голямо Конаре, с цел да въдвори ред в селото, Чардафон го посреща с думите:

„ Господин префект, в името на българския княз Александър разгласявам през днешния ден съединението на Източна Румелия с България! “. И по този начин форсира акцията. Тя стартира да се организира още същата нощ, завършвайки на идващия ден. И в нея се откроява обаятелният облик на една жена – Недялка Шилева,
остана в историята като Горноконарската Райна Княгиня.
Родена е на 27 август 1867 година в родолюбивата възрожденска атмосфера на село Голямо Конаре. Родителите й Стоян и Чубра Шилеви се занимавали със земеделие. Недялка учи писмо и четмо при даскал Еню Бекирски. Той е съмишленик на Васил Левски, след което продължава образованието си в девическата петокласна гимназия в Пловдив. Там нейна учителка е Екатерина Каравелова.
По време на събитията от 1885 година Недялка е на 18 години.
Нейният чичо Петър Шилев, преподавател в Голямо Конаре, е подпредседател на локалния Таен революционен комитет, където съществена роля има Продан Тишков. Чардафон Велики бясно се влюбва в Недялка и съумява да плени сърцето й. Възлага на Недялка да ушие ресните на знамето.

И заради липса на време – да изпише с блажни бои върху него няколко патриотични апела: „ Аз нямам доверие, че калугер ще избави раята “, „ Свободата не ще екзарх, желае Караджата “, „ Съединението прави силата “.

 Неизпратена депеша ражда Съединението

На 5 септември 1885 година следобяд, след срещата с префекта, четниците се събират на селския площад и по решение на комитета афишират Съединението.
Под командването на Чардафон четата е подготвена
да потегли за Пловдив. На Недялка е предоставено да сформира лист на четниците – 326. Свещениците Иван Генов и Тодор Райков освещават знамето и поръсват със светена вода четниците. Водачеството на четата е предоставено на Чардафон Велики. Но Недялка моли и тя да бъде призната в четата с думите: „ Където всички мрат, там и аз ще мра! “
На път за Пловдив към дружината на Продан се
причисляват над 200 души от Цалапица, предвождани от Иван Добричков, както и над 120 четници от Костиево, Карнофоля, Мързян, Царацово, водени от бай Иван Арабаджията.

Вечерта четата се разполага на бивак край Пловдив. Някой от четниците се стъписват и стартират да съжаляват, че са тръгнали по такова рисково премеждие. Тогава Недялка скача на крайници и споделя: „ Не ви е позор, остарели и мустакати мъже.
Погледнете на мене, която съм слаба жена,
най-младата посред ви! “. Никой не възразява и четата потегля към Пловдив.

След арестуването на Гавраил Кръстевич майор Данаил Николаев предава пленника против квитанция не на кого да е, а точно на храбрата Недялка Шилева, с цел да го води незабавно в село Голямо Конаре и да не позволява никого до него.

След прокламиране на Съединението Недялка Шилева става национална учителка в родното Голямо Конаре и брачна половинка на Чардафон Велики. След това била учителка в учебното заведение „ Маразлията “ в Пловдив, а по-късно в учебно заведение „ Св. Седмочисленици “ в София.
Руският император Александър II
I е изрично срещу Съединението. Руските офицери в Източна Румелия обаче нямат никакво желание да се опълчват на волята на българския народ. Командирът на кавалерията, казашкият капитан Дубовски, който е отдаден в конспирацията, предава командването на ескадрона си на фелдфебела българин с думите: „ Нека той да прави, каквото знае “. По същия метод реагира и капитан Фрайберг, пълководец на артилерията.

А вечерта на 6 септември в съветското консулство се провежда прием от съветските офицери за техните български сътрудници.
Шампанското се лее като вода, а подполковник
Чичагов дава инструкции на българските офицери къде да се съсредоточат войските против ответен удар от Турция.

Може би минимум известният към Съединението факт е, че в последна сметка България е принудена да направи дребен териториален компромис – връща Кърджали и региона Тъмръш в Родопите на Османската империя. В Народното събрание депутатите упрекват държавното управление в безволие и отстъпничество. Край на дебата поставя министър председателят Петко Каравелов със популярната си фраза: „ Господа, яйцето го изядохме ние, черупките останаха за другите! “.

Днес е признато да се приказва за необикновеното за българите единогласие по отношение на реализирането и приемането на Съединението. Но това надалеч не е по този начин. Министър-председателят Петко Каравелов в началото афишира самата концепция за съединяване за нелепост.
Не че е срещу. Но разсъждава не толкоз като политик,
компетентен съветската позиция по въпроса, а по-скоро като основен счетоводител. „ Не желая да добавям румелийския дълг към финансите на Княжеството! “ – е главният му претекст. Затова и съзаклятниците, в това число и княз Александър, го държат настрани от заверата. Така на 6 септември 1885 година Каравелов е сюрпризиран от станалото. Но пристигайки в Търново, той е посрещнат от многохилядна навалица с крясъци:
„ Да живее Съединението! Да живее Каравелов! “.
Той незабавно схваща, че не може да върви против националната воля и прави присъщия за българските политици завой на 180 градуса, произнасяйки пламенна тирада, в която най-после взривява тълпата с думите: „ Тая година в Тракия, следващата година в Македония! “.

За разлика от него обаче патриархът на българската политика Драган Цанков остава несклоняем съперник на всичко, което не е в съгласие с Русия – и което може да укрепи властта на княз Александър Батенберг.

Дълбоко затвърден в всеобщото схващане на нашето общество е митът за обичайна българофобия измежду ръководещите английски кръгове. Но както е споделил лорд Палмерстън, няма безконечни врагове и другари, а единствено безконечни ползи. И в случай че през 70-те години на XIX век Лондон е защитавал гневно целостта на Османската империя, десетина години по-късно нещата се обръщат. Правителството на Нейно Величество Виктория схваща, че България не е „ Задунайская губерния “, а възкръснал народ, който в името на националните си идеали е подготвен да се опълчи против „ Освободителката “. Следователно, би трябвало да бъде подсилен.

Затова и един английски посланик се явява най-активният труженик на Съединението. Хенри Джонс, английски консул в Пловдив от 1883 до 1889 година, е типично по британски истинска персона. Според Симеон Радев „ след обед той бе постоянно пийнал, само че до пладне имаше невероятна дълбочина в концепциите и в тоя полуден на трезвеност той пишеше до държавното управление си рапорти, които са мостри на ясност и на документация… През всичкото време на румелийската рецесия той ободряваше националистите, повтаряйки им, че Русия е безсилна да им повреди и, че Турция няма да предприеме никаква военна интервенция “.
Източник: Стандарт
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР