Неизпълнението по облигационните заеми на Русия, деноминирани в чужда валута,

...
Неизпълнението по облигационните заеми на Русия, деноминирани в чужда валута,
Коментари Харесай

Фалитът на Русия изглежда неизбежен

Неизпълнението по облигационните заеми на Русия, деноминирани в непозната валута, наподобява „ неизбежно “. Това счита Fitch Ratings, която през днешния ден намали с шест степени оценката пред дълготрайния кредитен рейтинг на страната до „ C “ – единствено една степен, преди фактическия банкрут. Заради западните наказания съветските държавни активи са замразени и тя не може да заплаща задълженията си.

Рейтингът „ C “ отразява мнението на Fitch, че несъблюдение на държавните отговорности е неизбежно “, се споделя в него.

„ По-нататъшното усилване на глобите и възможното ограничение на търговията с сила усилват вероятността за политически отговор от страна на Русия, който включва най-малко селективно неплащане на нейните отговорности по суверенния дълг.

По рано тази седмица Moody`s Investors Service намали рейтинга на Русия, преди този момент същото направи и третата огромна рейтингова организация – S&P Ratings.

Текущите оценки включват огромната възможност от несъблюдение на отговорностите “, сподели Тод Шуберт от Bank of Singapore. „ Понижението на рейтинга от Fitch отразява последствията от възходящата икономическа, финансова и политическа изолираност на Русия. “

Развитието, откогато Fitch за последно намали рейтинга на Русия преди шест дни, в допълнение подкопава желанието на страната да обслужва държавния дълг. Русия се бори с икономическите наказания, които се натрупаха и я оставят все по-изолирана от началото на войната. Съединените щати оповестиха във вторник възбрана за импорт на съветски нефт.

Fitch цитира декрета на Владимир Путин, с който разпорежда облигациите, деноминирани в задгранична валута, да бъдат изплащани в рубли. Подобна уговорка обаче не участва във всички облигационни контракти и на процедура при тях значи несъблюдение. Също по този начин не оставя опция на съветските компании да предоговорят отговорностите си към кредиторите, с което да се спасят от формалния банкрут.

Неизпълнението на съветските суверенни еврооблигации наподобява неизбежно и ще е по този начин още известно време, с мрачни вероятности за възобновяване “, написа в записка Стюарт Кълвърхаус, началник на проучванията на държавните и закрепени приходи в Tellimer.

Неизпълнението на отговорностите на Русия може да настъпи незабавно след 15 април, когато е краят на 30-дневния гратисен интервал за заплащания на лихвените купони, които съветското държавно управление дължи по доларови облигации с падеж през 2023 и 2043 година, сподели Саймън Уейвър от Morgan Stanley.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР