Неизбежно е увеличението на цената на водата, защото на места ...

Неизбежно е увеличението на цената на водата, защото на места

Защо отново поскъпва водата?

Неизбежно е нарастването на цената на водата, тъй като тук-там има натрошени водопроводни системи, а тяхната корекция изисква запаси. Това сподели някогашният министър на околната среда и водите Нона Караджова по Bulgaria ON AIR.

От началото на 2020 година се планува нарастване на цената на водата в съвсем цялата страна с сред 0,1 и над 9%, стана ясно след публично разискване в Комисията за енергиийно и водно контролиране (КЕВР). Поскъпването ще е в 24 обитаеми места, като най-скъпата вода ще заплащат в Кърджали, Видин, Бургас и София. Най едва е покачването в Пловдив.

"Цената на водата има два съществени съставния елемент - за доставка на питейна вода и за отклоняване и филтриране на отпадъчни води. През последните години се вкараха и не престават да се вкарват уреди за филтриране на отпадъчни води, построиха се нови канализационни и водопроводни системи. Това изисква финансов запас ", сподели Караджова. Още по тематаВодата в Перник може да нарастне с 3%Водата нараства от 1 януари 2019 година

Според Олга Чугунска от Българската търговско-промишлена палата процентитена нарастване не са високи, само че в композиция с останалите разноски цената на водата "може да е капката, която да прелее чашата ".

"Има промишлености, които ще понесат малко по-трудно тази смяна на цената. Говорим за хранително-вкусовата промишленост, която е главен консуматор на вода, в случай че не употребява лични водоизточници и някои предприятия от химическата промишленост ", изясни Чугунска.

ВиК сдруженията качват доклади, които не са разбираеми за елементарния консуматор, означи Нона Караджова и настоя за ясно и тъкмо пояснение. За нея тематиката за съществуването на вода и дали тя е задоволителна, ще става все по-обсъждана и ще визира цялата страна.

"Сезонното систематизиране на водата и териториалното не са равномерни. За всяка водоснабдителна система би трябвало да има явен проект при положение на маловодна година или повреда ", сподели Караджова и предложи основаването на спешни проекти, с цел да не се стигне до национална водна рецесия.

Вижте целия диалог във видеото!

гледано: 23 Още видео  Рейтинг 1  Рейтинг 2  Рейтинг 3  Рейтинг 4  Рейтинг 5 0 гласа

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg