Неговото име беше споменато от гръцки бизнесмени като част от

...
Неговото име беше споменато от гръцки бизнесмени като част от
Коментари Харесай

Проговори адвокатът на Нотариуса Велимир Атанасов

Неговото име беше упоменато от гръцки предприемачи като част от скица за рекет на Нотариуса. Атанасов отхвърли да се е срещал с предприемачите Дикос и Каламарис, сподели още, че съответно с тях не са имали никаква връзка отвън това. В позиция ги упрекна, че популяризират неистини и ще ги съди. Адвокатът сподели за връзките му с Мартин Божанов, че от 2018 година до през днешния ден се свеждат до водене на бракоразводно дело. Адвокатът добави, че в последно време е издирван от проверяващи и че чака това да продължи след последните изказвания на гръцките предприемачи. Иначе всички данни за тормоз и рекет се обясняват и ревизират от Министерство на вътрешните работи. Проверява се какви сигнали са подавани от гръцките предприемачи и по какъв начин е работено по тях.

В особено изявление за " По света у нас " юристът съобщи, че в последно време е издирван от проверяващите, като чака и след последните изказвания това да продължи. Отрича да се е срещал с предприемачите отвън правосъдна зала и съобщи, че връзките му с Мартин Божанов от 2018 г до през днешния ден се свеждат до водене на бракоразводно дело. Всички изказвания за тормоз и рекет на гръцките предприемачи се ревизират от Министерство на вътрешните работи. Изяснява се какви сигнали са подавали и по какъв начин се е работило по тях.

Мозъкът на схемата " Нотариуса ". Така гръцките предприемачи разказват Велимир Атанасов - съучастник и юрист на убития Мартин Божанов.

" Явно са решили да се възползват от обстановката, от това, че името ми излезе по случая с делото с Луковит и Мартин Божанов. Защо ме назовават по този начин, аз по какъв начин да разясня? Познавам ги, тъй като водим четири цивилен дело и настрана още наказателни каузи. Никога не е имало персонална среща сред нас, в никакъв случай. И това ми е доста забавно и държа въпросните господа като вършат квалификации, насочат всевъзможни изказвания да кажат ясно и изрично къде тъкмо аз съм се хвалил с някакви контакти от всевъзможен тип ", уточни Велимир Атанасов.

Атанасов съобщи, че компаниите, в които е бил съучастник на Божанов от 2018 г до през днешния ден не са имали никаква активност. Бил негов юрист в бракоразводното му дело и до това се свеждали връзките им. Не отговори на въпроса дали знае за противозаконни действия от страна на Божанов.

" Аз бях негов юрист, тъй че на този въпрос няма по какъв начин да ви отговоря ", уточни той.

За връзките си с подалата оставка ръководителка на Софийската районна прокуратура Невена Зартова, Атанасов съобщи, че в никакъв случай не са обсъждали каузи и разяснява:

" Изцяло другарски и доста дълги, доста положителни ", сподели Атанасов.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи разяснява, че Атанасов и Божанов са били близки.

" Знаем, че са били близки, изключително Велимир Атанасов от дълги години е в другарски връзки с него, тъй че вярвайте, че няма да прикрием нито един факт ", уточни Живко Коцев - основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

Спор за парцел - по този начин съгласно гръцките предприемачи почнало всичко. Гръцки бизнесмен купил парцел в София за 25 милиона евро. Сключил контракт с евентуален сътрудник, който също би трябвало да има финансиране. Последвали обаче опити за саботиране на плана, в това число с поредност от инспекции и каузи. В този миг съгласно разказите на предприемачите се появили хората на Нотариуса, които желали пари - парче от пая с апетитния бизнес. Използвали всевъзможни похвати, включително и закани.

" Те ни заобикаляха непрестанно откакто ни повдигнаха обвинявания хората на лицето Зартова и на Велимир Атанасов и те в действителност, с цел да могат да ни оказват помощ, с цел да се оправят нещата, ние трябваше да платим някакви суми. Имаше закани за нас, за нашите фамилии, че в случай че ние не се поддадем, те би трябвало да ни оправят. Това е изнудване. Идват на масата, споделят да дадете тази сума, можем да ви оправим, вие сте в доста неприятно положение, може да станете още по-зле ", описа Йоаким Каламарис.

Гръцките предприемачи настояват, че над 10 каузи са заведени против тях, които съгласно юриста им Александър Червеняков са извоювани от тях. Той обаче не пожела да застане пред камера. Гръцките бизнесмените алармират доста институции за издевателството, в това число ГДБОП.

" Постъпила е тъжба, обсъждана е. Става въпрос за заможен спор, имотни взаимоотношения. Извършена е инспекция през 2022 година И всички материали са изпратени са Софийска градска прокуратура, защото са изпълнявани инструкции на избран прокурор от тази конструкция и изказванието е, че тази кореспонденция е останала в прокуратурата, не се е прибирала в ГДБОП ", сподели Живко Коцев - основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

Според гръцките предприемачи в схемата били намесени и чиновници от институции, които също притискали бизнесмените.

" Имахме позвъняване от чиновници на ДАНС, които се представяха за такива, имахме от Национална агенция за приходите пъклен доста напън и инспекции, имали се от КПКОНПИ, само че отново споделям ние не се притеснявахме, тъй като първо сме чисти ", изясни Йоаким Каламарис.

В изявлението пред 24 часа гръцкият предприемач Анастасиос Дикос загатва съответно име на чиновник в Национална агенция за приходите - Фиданка Йоневска. Твърди, че от нея са тръгнали три от проверките на компанията. От Национална агенция за приходите обявиха, че са осъществени общо 16 инспекции на компанията и четири проверки. Една от тези проверки била предоставена от Йоневска и осъществена от екип. Спрямо нея били постъпили няколко сигнала за спор на ползи. Два са от КПКОНПИ. Твърденията в единия са, че Йоневска съжителства на брачен начала с лице, което има участия и благосъстоятелност в няколко съответно разпознати търговски сдружения, във връзка с които, тя e упражнявала пълномощия по работа. Вторият сигнал е подаден от гръцката компания, само че точното му наличие от Национална агенция за приходите не прецизират. Образуваното произвеждане установи спор на ползи. Решението е обжалвано - стига до Върховния административен съд, който го анулира. До окончателното изговаряне на съда, тя не е отстранявана от работа.

И в този момент следващата предоставена инспекция ще търси освен в ГДБОП, а във всички структури на Министерство на вътрешните работи, какви сигнали са подавани от гръцките предприемачи и защо тъкмо са били те.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР