Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит възглави Опело

...
Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит възглави Опело
Коментари Харесай

Патриарх Неофит оглави вечерната служба на Разпети петък

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит възглави Опело Христово в митрополитската катедрала " Света Неделя ". Много вярващи православни християни съпреживяват Христовата гибел по време на обичайна вечерна работа на Разпети петък.

Днес храмовете бяха цялостни с хора, пристигнали да изкажат своите молебствия към Бога. Това е денят, в който Христос изкупи греховете ни на кръста.

Траурното последование се прави в средата на храма, където е сложено разпятието с разпнатата пред него плащаница. В края на опелото свещеници и миряни ще излязат дружно в литийно шествие. Те изнесат плащаницата и ще обиколят с нея храма. Ритуалът символизира погребението на Спасителя.

Службата е дълга. Тежка е, тъй като днешният ден от Страстната седмица е най-тъжният ден за Божия наследник Иисус Христос. Той бил разпитван, вменили му виновност, а римският наместник Пилат Понтийски, подстрекаван от тълпата, която ревяла " Разпни Го ", му издал тежка присъда.

На Разпети петък земният път на Божия наследник свършва в неимоверни премеждия. По пладне издигат Разпятието и го приковават. От двете му страни са двама разбойници. Преди да издъхнат, единият от тях поругава Христос, другият избира вярата и спасението.

След пладне Исус Христос извиква: " Боже мой, боже мой, за какво си ме оставил? В твоите ръце предавам духа си " и издъхва. Копие на римски боец, пробожда ребрата на Спасителя, с цел да удостовери гибелта му, завесата на храма се раздира и мрак покрива цялата земя. Вечерта учениците му Йосиф Ариматейски и Никодим смъкват тялото, повиват го с плащаницата на Йосиф и го поставят в пещера.
 © БГНЕСЙоана Павлова: Днес сме тука, с цел да почетем, да изразим своята тъга, и своето примирение пред жертвата, която Исус направи, че умря за нашите и моите грехове и ни избави.
Още рано сутринта вярващите чакаха на опашка в катедралния храм,,Свети Алексанъдр Невски ", с цел да минат под плащаницата, знак на Христовия гроб, с цел да измолят Божието благословение.
Стоян Стоянов: Одухотворява се човек, когато мине. За какво ще се помолите през днешния ден? За здравето на целия наш народ и да повярваме, че Господ възкръсна за нас.

 © БГНЕСТодорка Бучинска: Тръпки минаха през тялото ми, като че ли електричество. Когато човек има вяра, душата му някак се изпълва с естетика.
Патриарх Неофит прикани християните да се вдъхновят от величието и подвига на Спасителя.
Патриарх Неофит: Сега мълчим пред страданията Господни и на вас ви поисквам доста духовни настроения и Светли идни празници.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР