Негативна равносметка за 2020 г. и оптимизъм за 2021 г.

...
Негативна равносметка за 2020 г. и оптимизъм за 2021 г.
Коментари Харесай

77% от българите са за маските, 50% са за ваксинация

Негативна равносметка за 2020 година и оптимизъм за 2021 година в очакване на ваксина и икономическо възобновяване - такива са настройките на българите съгласно резултатите от постоянното тримесечно национално-представително изследване на " Алфа рисърч ", извършено в интервала 11 - 18 декември 2020 година измежду 1037 пълнолетни жители.

Равносметката за 2020 година демонстрира, че българите преживяхме една сериозна година, в която и персоналният, и публичният живот значително минаха под знака на COVID-19, означават социолозите. Както постоянно се случва след рецесии, упованията за 2021 година са оптимистични. Те отразяват увереността за превъзмогване на здравните и социално-икономическите последици от пандемията, за връщане към естествения темп на живот и другарство, показват от " Алфа рисърч ".

Българските жители са поляризирани дали пандемията от COVID-19 е естествено зародила или изкуствено основана, демонстрират данните. Конспиративните настройки обаче остават на назад във времето, когато става въпрос за персоналния живот и сигурност - 77 на 100 са " за " носенето на маски, а всеки втори, въпреки внимателно и с известно изчакване, е " за " имунизация. Въпреки съществуващите към момента неясноти към имунизацията, тя се обрисува като един от факторите за оптимизъм през 2021 година, разясняват анализаторите.

Личната равносметка

Личната равносметка на българите за 2020 година е извънредно отрицателна (6 % положителни против 51 на 100 отрицателни оценки) като растежът в негативните оценки е над 3.5 пъти в границите на една година. За последните две десетилетия сходна е била обстановката единствено в разгара на световната финансова рецесия в интервала 2009 - 2011 година, когато оптимистите са били свити до 10 на 100, а песимистите са достигнали същите 51 на 100. Причините несъмнено могат да бъдат търсени в другите аспекти и резултати от пандемията, само че и в оценките за метода, по който България, както и обособените семейства, се оправят с нея, е мнението на социолозите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР