Недялко Славов е български поет, писател и драматург. В творбите

...
Недялко Славов е български поет, писател и драматург. В творбите
Коментари Харесай

"И станах река" от Недялко Славов

Недялко Славов е български стихотворец, публицист и драматург. В творбите си той не търси комфортното скривалище на историческия сюжет. Не отхвърля да вижда индивида като проекция на Бога. Не отмества очи от стоическия опит на съвременника да оцелява против тиранията на идеологиите.

Благодарение на всичко това през днешния ден се подрежда измежду най-успешните модерни български писатели. Известни негови произведения са романите „ Фаустино “, „ 432 херца “, „ Портрет на поета като млад “, „ Вертиго “, „ Камбаната “ и „ Пиафе “.

Славов е създател и на поетичните сборници „ Сърдечни сезони “, „ Оптимистична поема “ и „ Мраморни години “, на пиесите „ Аляска “ и „ Борса за трупове “, на сборника „ Филипополски разкази “.

Творбите му са превеждани на британски, немски, съветски и гръцки.
Носител е на националните литературни награди „ Хр. Г. Данов “ (2011 и 2016), „ Хеликон “ (2015 и 2016), „ Цветето на Хеликон “, „ Иван Николов “ и други



„ И станах река “ - една книга за смисъл

Потопът ни разделя, изгубвам го в паниката. Следващите дни минават като сън – и грохотът, и отдръпването на водите, и връщането ни в Територията. Нощем огънят отново ни събира. Гледам лицата на хората. Господи, какъв брой къса е човешката памет! Колко потопа е не запомнила, какъв брой още ще не помни.

Подобно на постоянно подгизналите поданици на Макондо, от ден на ден се приближаваме до деня, когато дефинитивно ще изгубим смисъла на думите. И тогава, безпомощно търсейки смисъл в безсмислието, което сами сътворихме, повече от всеки път ще имаме потребност от писатели като Недялко Славов.
Всяка негова дума е знак, изречението образува подтекст, а стилът му като свещена змия се увива към гърлото, до момента в който не остане глътка въздух, незаслужена.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР