Недвижимите имоти, търговията и ремонтът на автомобили са привлекли над

...
Недвижимите имоти, търговията и ремонтът на автомобили са привлекли над
Коментари Харесай

Индустрия и имоти: магнити за чужди инвестиции през прехода

Недвижимите парцели, търговията и ремонтът на коли са привлекли над 7,74 милиарда евро непознати вложения. Това демонстрират последните данни на Национален статистически институт за привлечените в страната задгранични капитали от началото на демократичните промени насам, представени от в.  " Труд ".
Общата сума на непознатите вложения в България за този интервал е 24,475 милиарда евро. От тях 12,88%, или 3,15 милиарда евро са вложенията в парцели, като тук не са включени хотелите. А 18,75% от непознатите вложения, или над 4,58 милиарда евро, са ориентирани към търговията и ремонта на коли.
Най-големият взрив на пазара на парцели е преди международната финансова рецесията през 2008-2009 година След това има известно отдръпване от пазара. Сега обаче още веднъж вложенията в бранша се завръщат и цените на парцелите бързо вървят нагоре, въпреки и с по-бавни темпове по отношение на интервала преди рецесията.
В търговията и ремонта на коли вложенията регистрират постоянен растеж през последните години. В резултат непознатите инвестиции в бранша към този момент са с над 1,5 милиарда евро повече по отношение на предкризисната 2008 година
Най-много непознати вложения се насочват към индустрията. Това е разбираемо защото тук влиза огромна палитра от производства – на медикаменти, машини, мебели, химически артикули, транспортни средства, електроника, текстил, както и на ток, парно, в това число и цялата добивна индустрия.
Общата сума на задграничните инвестиции в производството и добивната индустрия от началото на демократичните промени насам е 9,3 милиарда евро. Това са над 38,1% от всички директни непознати вложения.
Но най-вече инвестиции са привлечени в производството и доставката на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива – 2,477 милиарда евро. След това са производството на произведения от каучук, пластмаси и други неметални минерални първични материали с над 1,2 милиарда евро непознати вложения, и производството на храни, питиета и тютюневи произведения с 1,13 милиарда евро.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР