Недоволството на фермерите продължава в редица европейски държави. Заетите в сектора

...
Недоволството на фермерите продължава в редица европейски държави.
Заетите в сектора
Коментари Харесай

Фермерският гняв в Европа не стихва, ЕК смекчава мерките

Недоволството на фермерите продължава в редица европейски страни.

Заетите в бранша блокираха пристанището в Антверпен, Белгия , със стотици трактори и затрудниха трафика в региона.

Във Франция водачът на най-голямото обединяване на фермерите предизвести, че митингите може да продължат, в случай че държавното управление не отговори на настояванията за по-добро заплащане и по-добри условия на труд.

В прилежаща Гърция министър председателят Кириакос Мицотакис се срещна с представители на сектора в търсене на консенсус. Според локални медии отстъпките на страната включват по-евтин ток за селското стопанство в идващите 10 години

Днес Европейската комисия одобри правилник , който отчасти освобождава някои фермери от правилото да не употребяват част от обработваемата си земя. Така всекидневно би трябвало да подсигуряват биоразнообразието и възобновяване на почвата.
Това дава отговор на няколко претенции от страните членки за повече еластичност, с цел да се отговори по-добре на провокациите, пред които са изправени фермерите в Европейски Съюз. Наредбата влиза в действие от 14 февруари и ще се ползва със задна дата от 1 януари тази година.
Олоф Гил, представител на Европейската комисия

Изключението важи единствено за 2024 година и беше препоръчано предишния месец. Земеделците ще могат да аплайват за дотации и без да извършват условието да оставят минимум 4% от обработваемата си земя под угар.

Мярката важи за всички, които отглеждат култури, обогатяващи почвата с азот, в това число леща и грах, както и за междинни култури, като да вземем за пример някои фуражи.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР