Недоволство сред работещите в неплатен отпуск, които искат да се

...
Недоволство сред работещите в неплатен отпуск, които искат да се
Коментари Харесай

12 лв. до Коледа: Какво получават пуснатите в неплатен отпуск от държавата

Недоволство измежду работещите в неплатен отпуск, които желаят да се възползват от мярката „ Запази ме “ – съгласно нея наетите на 8-часов работен ден имат право на 24 лв. отплата за всеки ден в неплатен отпуск. Оказва се, че и подпомагането е обвързано с „ малък шрифт “ и неприятните изненади са прекомерно вероятни.

Именно това претърпява Мария Петрова – сервитьорка в един от затворените заведения за хранене в Поморие. Тя е без работа публично от понеделник, защото ресторантът затворил в петък. Поискала да се възползва от безвъзмездната помощ от 24 лв. дневно.

„ Реално обаче през днешния ден отивам при счетоводителката и се оказва, че за месец декември, откакто бъдем утвърдени като ресторант за тази помощ, ние ще получим само 12 лв., тъй като сме на 4 часа поради COVID-19. Ще получим само 12 лв. дневно, което действително е за 30-ти ноември - за месец ноември деня, в който не сме работили “, изяснява дамата.
Снимка: bTV
Иначе казано, тя остава с 12 лева до Коледа.

За месец декември парите ще може да получи през януари, когато се надява към този момент да се е върнала на работа и то в случай че компанията бъде утвърдена. „ На нас тази помощ ни е нужна в този момент, когато сме без работа, без никакви приходи и няма по какъв начин да си платим сметките. Обещават ни помощта, дават обещание ни всичко и най-после се оказва, че отново ние сме излъганите “, разяснява Мария.

Тя не смее и да си намерения за празниците. „ Имам дете, какъв подарък ще му поднеса тази година? “, пита през сълзи дамата
Снимка: bTV
От Агенцията по заетостта обявиха за bTV, че се работи по това поръчките на работодателите, чиито бизнеси са затворени след 27 ноември, да бъдат събирани и обработвани предплатено. Компенсациите за техните чиновници най-вероятно щели да се изплащат след 20 декември.

„ Няма заплаха чиновниците, които са пуснати в неплатен отпуск през декември да останат без пари, защото практиката е работните заплати за ноември да бъдат изплащани в края на месеца или при започване на декември “, означават още от организацията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР