Недоверието в изборния процес идва от слабата нормативна уредба, неизползването

...
Недоверието в изборния процес идва от слабата нормативна уредба, неизползването
Коментари Харесай

Цицелков: Протоколите са усложнение, бюлетините от ЦИК са неясни

" Недоверието в изборния развой идва от слабата нормативна уредба, неизползването на цялостния потенциал на машините, затруднения протокол и неприятно тренираните представители на партиите ", разяснява пред Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК.

Според него практиката демонстрира, че хората бъркат, а на машините.

" Вместо да се фокусираме върху това по какъв начин да улесним изборния развой, се занимаваме със мощно политизирана комисия ", добави Цицелков.

Цицелков зяяви, че нужно да има образование и на гласоподавателите, а отговорността за него е на всички партии и добави, че бюлетините, които са налични като пример от ЦИК, са неразбираеми.

Според Ваня Нушева от Асоциация " Прозрачност без граници " законодателната уредба е несъответстваща.

" Бяха положени много старания да бъде компрометирано машинното гласоподаване. От парламентарната естрада бяха изнесени някакви данни, показващи, че то не работи добре и са налице разминавания сред машинно регистрираните гласове и хартиените. Това бе употребявано като мотив да се в профил електронната памет на машините ", добави Нушева.

Според нея при инспекция на данните е станало ясно, че грешката не е в машините, а в метода, по който е работила съответната секционна комисия.

" В рамките на изборна акция не е удачно този въпрос да бъде включван като тематика за полемика. Защото се употребява като инструмент за пропаганда ", уточни още тя.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР