Недовършената сграда е с лице към булеварда - на терен

...
Недовършената сграда е с лице към булеварда - на терен
Коментари Харесай

Собственикът на болници Михаил Тиков купува ИПК "Родина" за 40 млн. лв.

Недовършената постройка е с лице към булеварда - на терен от 15 декара. Отзад теренът е 40 дка и има няколко здания, в това число някогашната печатница

© Надежда Чипева Още по тематиката
Лятно намазване на ските

Зад шумно оповестената инспекция на концесията в Банско и ръководената от Цеко Минев спортна федерация стоят неразбираеми цели
15 юни 2018
Съдебен реализатор продава ИПК " Родина " за близо 40 млн. лева

До 12 юли се одобряват оферти в две процедури - за недостроения комплекс и за индустриалната база на някогашната печатница в съседство
13 юни 2018
Съдебен реализатор продава зала " Универсиада " за 15.6 млн. лева

Собственикът и свързани компании имат над 50 млн. лева задължения към КТБ
11 юни 2018 Грозната зона на недостроеното ИПК " Родина " ще се промени скоро. Причината е че 56-те декара на " Цариградско шосе " имат нов притежател против 40 млн. лева Това е " Изток плаза " на лекар Михаил Тиков, който държи най-голямата верига лечебни заведения в страната, най-известната от които е " Софиямед ".

Имотите, които включват и прилежащата печатница, бяха препоръчани от частен правосъден реализатор за близо 40 млн. лева в две обособени процедури, а купувачът печели с малко над минималната цена. Продажбата беше по искане на синдиците на банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка (КТБ) поради неизплатени задължения на притежателя на парцелите. Това са " Издателско-полиграфически комплекс Родина " и дъщерното му " Родина тауър ", които се управляват от майката на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски Ирена Кръстева.

Теренът и постройката имат дълга история - в края на соца трябваше да подслонят редакциите на всички медии. После ИПК трябваше да стане централа на Национална агенция за приходите. Накрая мина под контрола на Цветан Василев и Делян Пеевски, само че разривът сред тях не смени пейзажа. Сега бъдещето е неразбираемо, само че надали някой ще влага 40 млн. лева и ще ги замрази. Най-логичните разновидности са там да има болница или следващ офис комплекс с жилища откъм гърба.

Имотите в договорката

Частният правосъден реализатор Стоян Якимов оферираше за обмен незавършените здания и терен от 15 дка на ИПК " Родина " за 18 млн. лева с Данък добавена стойност. Стартовата цена за прилежащия индустриален комплекс на терен от близо 41 дка, където допреди няколко години се издаваха вестниците на Пеевски, беше 20.6 млн. лева " Изток плаза " е подала предложения и за двата пакета, като по думите на Якимов компанията е предложила за парцелите 50-100 хиляди лева над началната цена.

Михаил Тиков сподели за " Капитал ", че договорката ще бъде финансирана с банков заем, само че не даде повече детайлности. По закон продажбата би трябвало да завърши до два месеца след подписването на прелиминарен контракт, само че за завършек на договарянията няма период.

Имотите на столичния бул. бяха приватизирани през 2013 година от " Издателско-полиграфически комплекс Родина ", като компанията се ангажира да събори изоставените здания и да разчисти терена или да довърши строителството. Покупката стана с 24.7 млн. лева заем от КТБ, който след това набъбна, с цел да се покрият неустойките по приватизационния контракт.

Купувачът - от лечебни заведения до парцели

" Изток плаза " е благосъстоятелност на " Булфарма " (51%) и " Диагностично-консултативен център Софиямед " (49%), като крайни притежатели са Михаил Тиков и фамилията му. Самото сдружение е основано през 2009 година с предмет на активност ръководство на недвижими парцели, а капиталът му е 6.3 млн. лева Чрез записаната в Пазарджик " Булфарма " Тиков е притежател на най-голямата като доходи верига лечебни заведения в София ( " Софиямед " ), Пловдив, Пазарджик, Велинград, Пещера и Бургас. Макар и в по-скромни размери, семейството има хотелиерски бизнес, като има два хотела под марката " Хеброс " - в Пазарджик и Батак, а преди година закупи и столичния " Силвър хотел ", който се намира до зоопарка. " Изток плаза " има и закупен терен от 9.3 декара в " Дианабад ", като договорката от 2009 година е за 4 млн. лева

В медицинските среди името на Тиков се свързва с това на депутата от Движение за права и свободи, само че единствената забележима връзка сред двамата е, че лечебните заведения на Тиков са огромен рекламодател в медиите на Пеевски. Самият Тиков отхвърли депутатът да има присъединяване в договорката. " Явихме се на търг и спечелихме ", сподели той за " Капитал ".

Засега не е ясно какво ще се случи на терена на ИПК " Родина ". " Все още обмисляме капиталовите си планове, защото напълно наоколо - против комплекса, се намира нашата болница " Софиямед ", сподели Тиков. Това на процедура значи, че бъдещият план може да бъде обвързван и с медицинския му бизнес. Без претенденти за зала " Универсиада "

Нито едни претендент не се е явил за зала " Универсиада " на столичния бул. " Шипченски проход ". Срокът за подаване на оферти изтече в края на предходната седмица. Имотът от близо 20 дка земя и 4300 кв. м постройка се оферираше от частен правосъден реализатор Стоян Якимов за 15.6 млн. лева с Данък добавена стойност по искане на синдиците на Корпоративна комерсиална банка. Собственикът на залата - " Велдер билд ", и свързани с него компании дължат над 50 млн. лева на банкрутиралата банка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР