Недостигът на вода и изчезването на видове могат да доведат

...
Недостигът на вода и изчезването на видове могат да доведат
Коментари Харесай

Учените в Бон: На ръба сме на самоунищожението ни

Недостигът на вода и изгубването на типове могат да доведат до необратими и животозастрашаващи последствия, в случай че човечеството не промени курса, по който е поело, се споделя в нов отчет на основания в Бон Университет на Организация на обединените нации, представен от ДПА, съобщи Българска телеграфна агенция. 

" Тъй като безсистемно извличаме водните си запаси, повреждаме природата и биоразнообразието, замърсяваме както Земята, по този начин и космоса, ние се приближаваме рисково покрай ръба на голям брой сериозни точки, които могат да унищожат самите системи, от които зависи животът ни ", споделя водещият създател Зита Зебесвари пред ДПА.

Такава сериозна точка е достигната, когато една система към този момент не може да смекчава рисковете и да извършва предстоящите си функционалности, пишат създателите. 

" Нашите дейности заплашват тези значими буферни качества, от които подвластен ", добавя Зебесвари. 
Тежките суши, наводнения и урагани от последните години ясно демонстрираха това, сподели тя.

Докладът " Взаимосвързани опасности от бедствия " дефинира шест области, предизвикващи безпокойствие: ускорено изгубване на типове, привършване на подпочвените води, размразяване на планинските ледници, галактически боклуци, непоносима горещина и нестабилно бъдеще. 

Според него решенията, които се ползват сега, са ориентирани към закъснение на сериозните точки, а не към действително  справяне с първопричините. 

" Действията ни са ориентирани към сегашното ", отбелязва Зебесвари.  

В случая с рисковите горещини например глобалното затопляне причинява по-чести и по-интензивни горещи талази, при които човешкият организъм към този момент не може да оцелее, пишат създателите. 

Пример за решение, което отсрочва този риск, е слагането на климатици. От друга страна, мярка, която е ориентирана към първопричината, би имала за цел да спре емисиите парникови газове, с цел да може да се избегне сериозната точка, се показва още в отчета, представен от ДПА. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР