Недостигът на работна сила е вторият по значимост проблем в

...
Недостигът на работна сила е вторият по значимост проблем в
Коментари Харесай

Недостигът на работна ръка все повече притеснява бизнеса

Недостигът на работна мощ е вторият по значителност проблем в промишлеността, само че отрицателното му влияние се ускорява през последните месеци

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Още по тематиката
Изворът на IT фрагменти

Иван Ненков, изпълнителен шеф на " СофтУни ", пред " Капитал "
25 авг 2017
Промишленото произвеждане забавя растежа си през юни

Оборотите в търговията на дребно и строителството също означават по-слабо покачване на годишна база
8 авг 2017
Бизнес климатът се утежнява през юни

Основните аргументи за понижението са отрицателните настройки на мениджърите в индустрията и услугите за интензивността през идващите месеци
28 юни 2017

Недостигът на работна ръка в България се трансформира във все по-осезаем проблем за бизнеса, който за момента изключително тормози бранша на индустриалното произвеждане. Това излиза наяве от августовските анкети на Националния статистически институт (НСИ) за бизнес климата в страната. Те демонстрират утежняване в индустрията и по-неблагоприятни упования в строителството, като един главните фактори за негативизма е дефицитът на работна ръка. Общият индикатор на бизнес климата през август въпреки всичко нараства с 0.5% по отношение на предходния месец, обезщетен от по-добрите упования в търговията и услугите.

Облаци над промишлеността

В промишлеността индикаторът за бизнес климата през август понижава с 2.2% спрямо юли. Несигурната икономическа среда продължава да се акцентира като главен проблем за индустриалните компании, а на второ място по значителност е дефицитът на работна мощ, чието отрицателно влияние се ускорява през последните месеци. Очакванията на фирмите в бранша са продажните цени да се запазят през идващото тримесечие.
Показателят " бизнес климат в строителството " резервира почти нивото си от предходния месец. Анкетата записва усъвършенстване в оценките на строителните бизнесмени за настоящето бизнес положение на предприятията, само че упованията им за идващите шест месеца са леко влошени. Несигурната среда и конкуренцията в сектора затрудняват най-силно бизнесмените, само че през последния месец се ускорява и дефицитът на работна ръка.

Повече оптимизъм в другите браншове

Общият индикатор на бизнес климата през август се повишава с 0.5 пункта по отношение на юли посредством най-много на усъвършенстваната среда в търговията на дребно и бранша на услугите.
Подобрението в търговията на дребно е с 4.5 пункта поради оптимистичните оценки и упованията на търговците за положението на предприятията и поръчките към доставчиците както от вътрешния, по този начин и от външния пазар през идващите три месеца. Конкуренцията в сектора, несигурната икономическа среда и незадоволителното търсене не престават да са главните спънки за активността.
Мениджърите в услугите също правят оценка позитивно положението на фирмите си, само че са по-предпазливи в упованията си за търсенето през идващите три месеца. Конкуренцията е водеща спънка за фирмите в бранша, а несигурната икономическа среда е втори по значителност проблем.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР