Недостигът на медицински персонал е национален проблем – това е

...
Недостигът на медицински персонал е национален проблем – това е
Коментари Харесай

Д-р Миразчийски: Натовареността е една основните причини за недостиг на персонал

Недостигът на медицински личен състав е народен проблем – това е проблем за всички лечебни заведения. Това съобщи пред БНР шефът на МБАЛ – Бургас доктор Бойко Миразчийски.

„ В нашата болница има към 230 лекарски места, 27 от тях не са заети. Това значи, че 1/10 от лекарските места не са заети. За сестринските места – там дефицитът е още по-голям - към 1/5 от местата не са заети или 98 свободни места, а от свободните места за акушерки са към 15. По-дълги наряди няма, само че повече ексклузивен труд има. Натоварването е голямо “, сподели той.

По думите му при медицинските сестри междинната възраст е 56-57 години, което е застрашаващо, тъй като на тях скоро ще им пристигна време за пенсия. „ Има и доста пенсионери, които работят при нас. Почти една година работим по този метод, какъв брой време може да се издържи по този начин – не знам. По-младите обаче доста мъчно устоят на това натоварване “, означи доктор Миразчийски.

По думите му приемът във висшите образователни заведения за експерти по здравни грижи и лекари не е повишен, даже на моменти се понижава, което значи, че студентите не са задоволително. Една част от тях даже се отхвърлят да работят в здравната сфера след завършването си, а доста от тях отпътуват за чужбина. „ И в този момент да увеличим броя на студентите, които се одобряват, те ще се осъществят след най-малко 5 години “, сподели той.

Според доктор Миразчийски преди всичко би трябвало да се контролира разкриването на нови лечебни заведения и болнични кревати, както и да се усили приемът на студенти в тази сфера.

Директорът на МБАЛ – Бургас посочи, че междинната лекарска заплата в бургаската болница е от 3500 до 4000 лева, а за медицинските сестри – 2200-2500 лева Според него единствено една от аргументите за дефицита на личен състав е заплащането, само че главното е натовареността и отговорността. „ Ако имаме задоволително личен състав, тогава натовареността ще е по-малка “, сподели доктор Миразчийски.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР