Недостигът на медици у нас в момента е над 30

...
Недостигът на медици у нас в момента е над 30
Коментари Харесай

30 хил. медицински сестри не достигат на България

Недостигът на медици у нас сега е над 30 000, заяви по Нова телевизия Милка Василева от Асоциацията на експертите по здравни грижи.

720 лв. е най-малката заплата на здравна сестра у нас, 1500 лв. е най-високата, сподели тя.

" Имаме дефицит и ще продължаваме да имаме. Защото заплатите не могат да доближат даже контрактуваните 900 лв.. Заради това ще напущат. Вече обстановката е трагична. Има лечебни заведения където към този момент няма хора ", добави тя.

" Явно образованието е приоритет на страната, а опазването на здравето не е. А СЗО разгласи годината за такава на сестрата и акушерката. Трябва да се покрият условия, които се постановат от Европейски Съюз и поради това няма интерес да се идва в България. Внос на сестри няма по какъв начин да се случи ", добави тя.

" В момента незабавно би трябвало да бъдат увеличени заплатите. Министърът ни даде обещание да търси пари за нови заплати. Да работим дружно за систематизиране на средствата в системата. Пари съгласно нас има. Проблемът е в системата, а не с лекарите. Не може в екипа да бъде без доктор или без сестра ", добави тя. " Има стандарти, които не се съблюдават. Има групов трудов контракт, който не се съблюдава ", сподели още Милка Василева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР