Недостигът на кадри у нас се задълбочава, показва национално представително

...
Недостигът на кадри у нас се задълбочава, показва национално представително
Коментари Харесай

Кризата с недостига на кадри у нас се задълбочава

Недостигът на фрагменти у нас се задълбочава, демонстрира национално представително изследване на Българската конфедерация по заетостта.

Според него у нас има потребност, както от експерти, по този начин и от нискоквалифицирана работна ръка. Заради това към този момент се внасят хора освен от Украйна и Молдова, само че също по този начин от Виетнам и Западна Европа.

Мирослава Андреева е експерт по човешки запаси в огромна IT компания с офиси в Пловдив, София и Ниш. Дружеството е профилирано в създаването на уеб и мобилни приложения, които станаха все по-търсени след коронавирус рецесията.

Те обаче се оказват незадоволителни и компанията към този момент набира и чужденци.

Задълбочаващ се дефицит на фрагменти регистрират и от една от фирмите за набор на личен състав.

" В момента на някой в случай че му се работи, мъчно може да остане без реализация, несъмнено тук става въпрос за условия ", споделя Георги Първанов, съветник " Човешки запаси ".

Фирмата към този момент има поръчки от клиенти за импорт на фрагменти.

" Добрата вест е на връщащи се българи, и то освен в София, само че и в цялата страна, само че това е един извънредно непълен запас, с изключение на молдовци и украинци, които до момента се внасяха, в този момент новата мода от предходната година е да внасяме хора от Киргистан, Узбекистан, ние самите в тази посока работим ", разяснява още Първанов.

Според данни на Българската конфедерация по заетостта, най-голямо търсене на хора се вижда в осведомителните технологии, а най-ниско в хотелиерския и ресторантьорски бизнес.

" Това, което виждаме, са позитивни настройки, само че въпреки всичко комбинирано с неналичието на фрагменти, която в България е от много години насам. Аз мисля че не би трябвало да бъдем радостни, тъй като ситуацията не е толкоз радостно ", сподели Надя Василева.

Според проучването най-вече хора ще се търсят в София, Пловдив и Варна, а по-скромно ще бъде в Русе и Бургас.

Повечето от работодателите и то 71% не могат да запълнят отворените си позиции, този % преди девет години беше 41% и се е нараснал фрапантно.

Интересен факт е, че от края на тази година се чака да бъде отворена нова позиция във всички компании: това ще бъде човек, който да следи сътрудниците си и да рапортува на страната в случай че има подозрения за нередности.

Вижте повече във видеото

По тематиката работиха: Цветелина Катанска, Деница Торньова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР