Недостигът на хранилища за експонати и ниските заплати на служителите

...
Недостигът на хранилища за експонати и ниските заплати на служителите
Коментари Харесай

Липсата на хранилища и ниските заплати са основни проблеми на музеите в България

Недостигът на складове за експонати и ниските заплати на чиновниците са измежду главните проблеми на музеите в България. Това заяви доцент Ангел Янков –директор на етнографския музей в Пловдив, който е хазаин на тридневната национална среща на чиновниците в музеите.

Пловдив

Пловдивският етнографски музей от 100 години се обитава в Куюмджиевата къща в Стария град до Хисар капия, издигната през далечната 1847 година. Скоро завърши ремонтът на покрива на постройката. Музеят има повече от 44 000 експоната, за които обаче няма задоволително място за предпазване.
доц.Ангел Янков - шеф на Етнографския музей в Пловдив: Решаваме го благодарение на общината, търсим подобаващи пространства за в този момент в Стария град няма такива пространства
Заради ниското възнаграждение на музейните служащи, чиновниците мъчно се задържат на работа, споделят шефовете.
Ангел Янковза: Шест месеца аз не мога да намеря екскурзовод, тъй като искащите за това са извънредно малко, тъй като с съвършен британски другаде получават двойно и тройно по-големи заплати.
В националния политехнически музей работят 25 индивида.
Катерина Цекова - шеф на Националния политехнически музей: Не всички се задържат по доста, само че пък по този начин най-хубава част от тях, 5-6 млади индивида, нормално трима-четирима остават трайно.
Средната възраст на чиновниците в музеите е малко над 50 години. Директорите се надяват, че в случай че се покачат заплатите, специалността ще стане по-привлекателна за младите експерти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР