Недостигът на газ засегна не само Европа, но и други

...
Недостигът на газ засегна не само Европа, но и други
Коментари Харесай

Европа започна да взима газ от най-слабите

Недостигът на газ засегна освен Европа, само че и други кътчета на планетата, доста по-отдалечени от Русия. Стигна се до такава степен, че най-големите снабдители просто отхвърлят да извършват контракти и да доставят газ на клиентите. Кои страни бяха най-засегнати и по какъв начин това е обвързвано с доставките на съветски газ за Европа?

Развиващите се страни - от Индия до Бразилия - постоянно не могат да се конкурират с европейските страни заВПГ на такива цени - към 40 $ за милион английски термични единици (БТЕ) или към 1500 $ за хиляда кубични метра. Поради това те са принудени да понижат вноса на ВПГ, написа „ Уолстрийт Джърнъл “.

Например Пакистан е изискал 10 колета от 140 000 кубически метра всяка на стойност над 100 милиона $ на пратка, които да бъдат доставени от юли до септември. Никой обаче не реагира. Три предходни търгове за ВПГ през последните седмици привлякоха една оферта съвсем 1500 за хиляда кубически метра, което страната просто не може да си разреши.

От началото на годината до 19 юни европейският импорт на ВПГ е повишен с 49%, съгласно консултантската компания „ Ууд Маккензи “. Междувременно вносът в Индия, Китай и Пакистан е намалял с 15-21% през същия интервал.

Бедните страни би трябвало да икономисват. Например Бангладеш прекъсва електричеството денем. Индия небрежно се връща към въглища и личен газ. Експерти споделят, че в някои случаи стоките, предопределени за бедните страни, са били обръщани към Европа.

„ Пакистан и Бангладеш искрено бяха зарязани. Имаха подписани дълготрайни контракти за доставка на ВПГ, само че просто им споделиха, че няма да ги изпълнят. Оказа се, че е по-изгодно за доставчиците на ВПГ да заплащат наказателна клауза по контракт с разрастващите се страни, само че да изпращат товара в Европа, която ще заплати повече. Следователно Пакистан и Бангладеш би трябвало да поръчват газ на фючърсния пазар на актуалните големи цени. Свидетели сме на неоколонизация на газовия пазар “, сподели Игор Юшков, специалист във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация.

Пакистанските управляващи споделят, че не престават да получават ВПГ единствено по дълготраен контракт с Катар. Докато две европейски компании не съумяха да доставят по дълготрайни контракти. Това са италианската енергийна компания „ Ени “, която дължи пет колета от август предходната година, и женевската комерсиална къща „ Гунвор “, която не е доставила седем колета от ноември, оповестява „ Уолстрийт Джърнъл “.- Цената по тези контракти беше повече от три пъти по-ниска от днешната, т.е. под 500 $ за хиляда кубически метра.

„ Европа може да се плъзне към газовия дарвинизъм през този отоплителен сезон. Ако не можеш да платиш, ще останеш без ток”, споделя Юшков. Затова той е уверен, че в случай че тази зима в Европа настъпи газов колапс, Брюксел ще изиска законово от европейските компании (търговци и превозвачи) да изпратят всички количества ВПГ в Европа.

Преди 10 години пазарът на газ, за разлика от пазара на нефт, беше районен. „ Имаше три много затворени газови пазара – Северна Америка, Европа и Азия “, споделя Юшков.

Европейският пазар се отличава с обстоятелството, че получава газ по тръбопроводи от Русия и прилежащите страни, размерите на доставките се дефинират от дълготрайни контракти, а цените зависят от цената на петрола. Синьото гориво беше обвързано с контракти и тръбопроводи с съответен снабдител и съответен покупател.

Въпреки това шистовата гражданска война в Съединени американски щати и новите технологии доведоха до появяването на терминали за полутечен природен газ и ВПГ, които могат да бъдат конфигурирани във всяка страна без изход на море. В резултат ВПГ стартира да се транспортира с танкери, сходно на петрола. Това направи допустимо преместването на газ по целия свят. Всяка година пазарът на газ става все по-глобален. И в този момент това, което се случва в Европа - дефицит и бързи цени на газа - оказва мощно влияние върху други играчи на пазара в други елементи на планетата.

Дълго време Европа, която построи ВПГ терминали, в действителност не ги употребява. „ ВПГ терминалите в Европа бяха натоварени единствено 25-30% през интервала, когато нямаше дефицит на газ. Ако европейците имаха потребност от спомагателни количества газ, те го купуваха от Русия “, спомня си Юшков. Тогава нямаше битка за ВПГ на пазарите. Но от две години Европа изпитва дефицит на газ и други купувачи на ВПГ започнаха да страдат от това.

Защо газът в Европа стана толкоз скъпа и дефицитна стока? Първо, изяснява събеседникът, като цяло търсенето на газ е повишено доста през последните години и то в целия свят. В Китай, да вземем за пример, търсенето на газ нараства с двуцифрени цифри.

Второ, Европа систематично затвори въглищни и атомни електроцентрали, което докара до увеличение на производството на електрическа енергия от газ. Трето, от 80-те години насам личното произвеждане на газ в Европа понижава.

Четвърто, темпът на напредък на доставките на ВПГ стартира да понижава. „ Политиката в региона на климата изигра жестока смешка тук, с изключение на всичко друго. Петролните и газовите компании просто бяха уплашени от енергийния преход. Преобладава мнението, че вложенията в петролни и газови планове няма да се изплатят и е по-добре да се влага във възобновима сила. В резултат на това старите залежи се изчерпват, а новите не идват на подмяна “, изяснява специалистът.

Пето, Европа физически стартира да получава по-малко газ от Русия. През пролетта пет страни отхвърлиха да купуват съветски газ по новата скица на заплащане в рубли. А през лятото изпомпването през тръбопроводи беше понижено. По украинския маршрут работи единствено една газокомпресорна станция. Маршрутът през Полша за Германия през „ Ямал-Европа “ е затворен поради глобите на Полша и реакцията на Кремъл. И най-после, намаляването с 60% на изпомпването на газ през „ Северен поток-1 “ за Германия стана шумно заради невръщането на Канада от ремонт на турбината на „ Сименс “ газокомпресорната станция. В Германия даже се притесняват, че газопроводът, който беше спрян на 11 юли след планови ремонтни действия, няма да проработи още веднъж.

И най-после, грешките на Брюксел бяха от огромно значение за сегашните проблеми.

„ По-рано европейският пазар беше доминиран от дълготрайни контракти, свързани с цената на петрола, което направи допустимо поддържането на релативно ниски цени на газа. Но европейците минаха към цените, образувани на спот пазарите, където цените непрекъснато варират. Европейците чакаха, че постоянно ще има остатък от доставки и конкуренция на доставчиците на място, тъй че цените на газа постоянно ще останат ниски. Но се оказа, че купувачите би трябвало да се конкурират за доставка на газ, което тласка цените нагоре. Сега виждаме, че газовите пазари са все по-свързани заради развиването на ВПГ сегмента “, заключва събеседникът.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР