Недостигът на газ може да доведе до прекратяване на производството

...
Недостигът на газ може да доведе до прекратяване на производството
Коментари Харесай

Файненшъл таймс: Спирането на руския газ заплашва да затвори германската индустрия

Недостигът на газ може да докара до преустановяване на производството на някои артикули в Германия. За това предизвести Йорг Ротермел, ръководещ шеф в браншовата организация Асоциация на химическата индустрия (VCI) в изявление за в. "Файненшъл таймс ".

Има заплаха към този момент да не можем да произвеждаме някои неща в Германия, заради липса на газ или прекомерно високи разноски за сила, които вършат производството нерентабилно, съобщи Ротермел.

По думите му някои немски компании могат да работят и с енергоносители, разнообразни от газта, като нефт или въглища. Въпреки това, съгласно оценки, единствено 2-3 % от потреблението на газ в химическата индустрия може да бъде сменено. "Това не е задоволително, с цел да решим казуса си ", сподели той, представен от Българска телеграфна агенция.

Същевременно Петр Цингр, основен изпълнителен шеф на най-големия производител на амоняк и снабдител на торове в страната "Ес Ка Ве Щикщофверке Пистериц " (SKW Stickstoffwerke Piesteritz), също сподели, че в случай че доставките на газ от Русия бъдат прекъснати, компанията ще би трябвало да спре производството си "незабавно ". Според него нарастването на разноските за произвеждане на артикули към този момент е почнало да се отразява отрицателно на търсенето.
Ако съветските газови доставки бъдат напълно прекъснати, множеството икономисти чакат страните от еврозоната да изпитат сериозен спад на производството си. Според специалисти на швейцарската банка Ю Би Ес (UBS) неналичието на газови доставки през идния зимен сезон би провокирала "дълбока криза " в еврозоната, като е допустимо стопанските системи да се свият с съвсем 6 % до края на идната година.

От 11 юли доставките на съветски газ през "Северен поток " за Европа краткотрайно са спрени за 10 дни поради планов годишен ремонт. През това време единствен маршрут за синьото гориво до Западна и Централна Европа остава единствено директното трасе през Украйна. Доставките на газ по "Турски поток " и "Син поток " са предопределени за Турция и страните от Южна и Югоизточна Европа.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР