Недостигът на човешки ресурси е най-сериозният проблем за бизнеса, следван

...
Недостигът на човешки ресурси е най-сериозният проблем за бизнеса, следван
Коментари Харесай

АИКБ: Недостигът на кадри, лошото регулиране и корупцията са бич за бизнеса


Недостигът на човешки запаси е най-сериозният проблем за бизнеса, следван от недоброто контролиране и корупцията. Това стана ясно през днешния ден след извършеното Общо заседание на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ). На него бяха разисквани и признати задачите в активността ѝ за актуалната година. Основен приоритет в активността за 2019 година е превъзмогването на дефицита на човешки запаси, привеждане на образованието в сходство с потребностите на бизнеса и позиционирането на професионалното обучение като влиятелен и мечтан избор за младежите. Сред другите значими задания пред АИКБ са възстановяване на бизнес климата и промяна в енергетиката.

„ Проблем номер едно за бизнеса е казуса с човешките запаси. Той измести проблеми като корупцията и недоброто контролиране. Затова както и през предходната година, по този начин и през тази за АИКБ оправянето с дефицита на фрагменти с търсените умения е първокачествен приоритет. През 2018 година успяхме да реализираме няколко значими крачки към превъзмогването му. Тук ще отбележа измененията в законите за трудова миграция и основаването на методология за Министерство на образованието, която да е в основата на планирането на по този начин нужните фрагменти за бизнеса “, сподели ръководителят на УС на АИКБ Васил Велев.

По данни на Асоциацията в идващите години се чака сериозен дефицит на квалифицирани фрагменти за машиностроенето и металообработването, електротехниката и електрониката, осведомителните технологии, превоза, енергетиката, туризма и селското стопанство. Облекчаване на трудовата имиграция, увеличение на ролята на бизнеса при установяване на изучаваното наличие, опциите за дуално образование и отпущането на стипендии на учениците и студентите от съответните специалности, бяха част от предложенията за справяне с казуса.

За подобряването на бизнес климата работодателската организация ще продължи да работи за ускорено създаване на електронното ръководство, ограничение на държавната интервенция в стопанската система, по-добрата работа на регулаторите и понижаване на административната тежест за бизнеса. АИКБ смята още, че България би трябвало да предприеме всички ограничения за присъединение към ERM II, Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

По време на Общото заседание беше показан и Плана от 10 точки на СЕЕМЕТ за конкурентоспособна промишленост в Европа. „ 40 % от обществените разноски в света се вършат от Европейски Съюз, макар че в Европейски Съюз живее едвам 7 % от популацията в света и се създава към 22 % от международния Брутният вътрешен продукт. За да се ползва сходна амбициозна обществена политика, индустриалното произвеждане в Европа би трябвало да се поддържа и предизвиква “, се споделя в него. Планът подчертава върху нуждата от обща европейска политика в региона на търговията и стопанската система, подобряването на използването и опростяване на европейското законодателство, обезпечаване на нужните човешки запаси и други Той ще бъде показан от АИКБ на претендентите за Европейския парламент.

Общото заседание направи частични промени в органите за ръководство на Асоциация на индустриалния капитал в България. Г-н Стефан Чайков, ръководител на Браншова камара Пътища беше определен за нов член на Управителния Съвет на АИКБ. За нови членове на Националния съвет на АИКБ бяха определени господин Иван Михайлов – ръководител на Аутомотив Клъстер България, господин Огнян Траянов – ръководител на БАИТ и господин Кирил Желязков – ръководител на ББКЕПИ.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР