Недостиг на животоспасяваща кръвна плазма и опашки от желаещи да

...
Недостиг на животоспасяваща кръвна плазма и опашки от желаещи да
Коментари Харесай

Недостиг на кръвна плазма и опашки от желаещи да дарят

Недостиг на животоспасяваща кръвна плазма и опашки от искащи да дарят. Такава е обстановката през последните дни на фона на апелите хора, преболедували ковид и основали антитела, непринудено да подаряват плазма, заяви Нова ТВ.

Стигна се даже до случаи, при които хора да бъдат връщани, тъй като не са били записали авансово. Това в допълнение усложнява обстановката, защото даряването лишава два часа. Кръвна плазма може да се подари на две места у нас, само че и двете са в София – във ВМА и в Националния кръвен център.

„ Пропуск в основаната организация не мисля, че има. Вчера пристигнаха 50 индивида, върнати са тези, които не дават отговор на условията за донори на кръвна плазма. Това са към 15-16 индивида. Общо до 19 часа са дарили 21 души, няма върнат човек”, изясни шефът на Кръвния център доктор Николай Николов.

Има места, където могат да се разкрият още центрове за даряване на плазма, само че липсва личен състав, който да е подготвен да борави с апаратурата. Най-голяма потребност от кръвна плазма имат доста лечебни заведения от съвсем цялата страна, само че преди седмица голяма поръчка е имало от Шуменската болница.

„ Александровска” болница е една от тези с максимален брой пациенти с ковид. Там обаче кръвна плазма не може да се подари.

„ Нашият въпрос е за какво в страната има единствено два апарата за даряване на кръвна плазма. В Германия да вземем за пример в един район с 3 млн. поданици има 100 апарата. Тези апарати не са скъпи, само че е взето решение те да са на стойност от 50 хиляди лева Стар, само че работещ коства 10-15 хиляди лева.”, съобщи доктор Павлина Михайлова от Сдружение за лекуване на ковид с кръвна плазма. Заедно с Българския лекарски съюз Сдружението поде самодейност за популяризирането на сходен тип лекуване.

Според нея личен състав може да се образова елементарно, за това от Сдружението молят в отворено писмо до премиера и министъра на опазването на здравето във всеки регионален център да бъде оголен пункт за даряване на плазма.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР