Недостиг на храна в световен мащаб ще има, ще има

...
Недостиг на храна в световен мащаб ще има, ще има
Коментари Харесай

Председателят на земеделската комисия: Не трябваше да правим нулева ставка за хляба, тя няма да понижи цената

" Недостиг на храна в международен мащаб ще има, ще има във връзка с създаденото зърно в Украйна. В Европа на пръстите на едната ни ръка се броят страните, които създават зърно повече, в сравнение с използват и ние имаме щастието България да е една от тях. В България дефицит на зърно не е невероятно да се получи, само че ще е извънредно мъчно да останем без самун. Въпросът ще бъде на каква цена, тъй като сега цената на зърното скача стремглаво. " Това разяснява пред БНР Пламен Абровски, ръководител на парламентарната комисия по земеделие.

Ако блокираните 20 милиона тона украинско зърно внезапно излязат на пазара, това ще значи извънредно поевтиняване на зърното, което може да обрече на банкрут нашите зърнопроизводители, предизвести Абровски.

Може би не трябваше да вършим нулева ставка за хляба, тя няма да намали цената, уточни той.

" Тя просто за един избран интервал от време няма да разреши да се усили неговата цена, тъй като ще имат 20% буфер. По-правилното нещо беше да бъде въведена нулева ставка на Данък добавена стойност за брашното, нулева или най-малко понижена ставка на 9% за плодовете и зеленчуците, за млякото, за месото, за яйцата – за суровината, от която се създава нашата храна. Има доста по-голяма логичност в това, в сравнение с да понижавам ДДС-то на крайния артикул. "

Пламен Абровски бил сюрпризиран, че в ограниченията на държавното управление не се понижава Данък добавена стойност за родното произвеждане.

Със зърното, което страната щеше да изкупува, не се случва нищо към сегашния миг, посочи Пламен Абровски.

" В момента стартира деен туристически сезон. При изискване, че близо една четвърт от зърното няма да го има, ще стартира всеобщо изкупуване на зърно, което ще значи извънредно висока цена. При липса на ограничения за брашното, самото брашно ще бъде на извънредно висока цена, затова на един малко по-късен стадий ресурсът, от който ще се прави самун, ще стане безценен. "

Според Абровски вярно в актуалната обстановка е мелничарите и животновъдите да имат достъп до по-евтино кредитиране, с цел да закупят брашно и фуражи.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР