Недостатъците в сферата на енергетиката остават без промяна. Това заявява

...
Недостатъците в сферата на енергетиката остават без промяна. Това заявява
Коментари Харесай

Иван Костов: Без много субекти газова борса е невъзможна

Недостатъците в областта на енергетиката остават без смяна. Това декларира в изявление пред уеб страницата на Българския енергиен и минен конгрес министър председателят на България (1997-2001 г.) Иван Костов.

" Има корист от страна на Министерството на енергетиката със завишаване на студения запас , със снемането на този запас от Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " и облагодетелстването на Ахмед Доган ", споделя Костов в изявлението.

Като дефекти на българската енергийна система той сочи едностранната взаимозависимост от Русия , несъобразяването и невъвеждането на европейските наставления, огромните излъчвания от въглероден диоксид.

Относно газовия хъб " Балкан ", Костов е безапелационен, че с цел да има хъб, следва газът да се търгува свободно от разнообразни снабдители и купувачи. Без доста субекти газова борса е невъзможна . Не е решение и е извънредно неизгодно да се строи нова директна тръба поради " Турски поток " .

Според него " има действителен риск цените на електрическата енергия да бъдат повишени поради строителството на АЕЦ " Белене " и заплаха от вдишване от потребителите на непотребното строителство на директен газопровод поради " Турски поток ".
 Проф Касчиев: „ Росатом “ прави оръжия против нас, неприемливо е да строи АЕЦ „ Белене “
Проф Касчиев: „ Росатом “ прави оръжия против нас, неприемливо е да строи АЕЦ „ Белене “

В България сумата за нуклеарна вреда е оскъдна...

Запитан какво би посъветвал американските си сътрудници, които стоят зад Топлоелектрическа централа " Марица-изток " 1 и Топлоелектрическа централа " Марица Изток " 3 , поради натиска за затваряне на всички въглищни централи в Европа, той съобщи, че тази тактика е фокусирана върху енергийната успеваемост.

Припомняме, кабинетът " Борисов-3 " одобри решение за започване на договаряния за прекъсване контракта за американските тецове.

" Стратегически решението за построяването и модернизацията на централите от Маришкия басейн бе взето поради потребността да бъдат обезщетени затворените блокове 1-4 от държавното управление на Симеон Сакскобургготски. Американските вложители не са били наши сътрудници. Те влязоха в плана при идващото държавно управление ", сподели Костов.

По думите му той няма контакт с тях, само че би ги посъветвал да запазят активите по един от двата метода. Единият метод - използване на към този момент откритите технологии за хващане и безвредно депозиране на въглеродния диоксид, която евентуално ще стане налична в идващите години. Другият - да употребяват газовата връзка с Гърция и да преминат на различно гориво .

Относно построяването на АЕЦ " Белене " Костов е безапелационен, че този план е стопански неблагоприятен . С него се допускат доста по-високи цени на електрическата енергия от тези, които могат да се чакат в идващите десетилетия. Създава огромни опасности за нуклеарната сигурност на страната, в това число тъй като е в уязвим от трусове регион . Третият аргумент против построяването на АЕЦ " Белене ", е че сходен план не може да бъде построен без държавни гаранции за кредитирането му и за изкупуването на електрическата енергия по доста по-високи от борсовите цени.

Бившият министър председател счита, че българските ръководещи поддържат популистки тези осигурявайки си медиен и публичен комфорт, само че с това рискуват бъдещото стабилно развиване на бранша.

Българската енергийна политика се развива без тактика от близо 20 години . Тя е ориентирана на първо място към опазване на държавния надзор върху огромните енергийни сдружения и реализирането на огромни енергийни планове, сподели Костов.

Политиците и специалистите би трябвало да потвърдят, че силата е стока като всяка друга, въпреки и със характерни стопански характерности . Публични богатства са услугите, свързани със сигурността и поддържането на софтуерните стандарти на енергийните системи, разясни Костов.

" Ефектите от политика на неяснота се виждат от едно десетилетие в декапитализацията на НЕК и в натрупването на големи задължения, в тарифния недостиг, трупан от компанията до 2015 , неприятното финансово положение на Топлоелектрическа централа " Марица Изток-2 ", спрялото развиване на ВЕИ. Минималните отрицателни резултати при продължаването на сегашната политика, са продължаването на трупане на загуби от непазарното държание и решения в бранша ", сподели Костов.

Според него оптималните вреди са преодоляването на целия бранш от опортюнистични и политически обвързани ползи. Това ще ощети стопанската система и обществото.

Той посъветва политиците да съблюдават законите, да пазят обществения интерес и да има нова енергийна тактика. " Фокусът на политиката би трябвало да се измести от огромните капиталови планове с държавно присъединяване към довеждане докрай на процеса на либерализация и наложително съблюдаване на състезанията за нови вложения в електро енергетиката ", поучава Костов.

Според него в бранша ще има вложения при завършването на процеса на либерализация, когато пазарните механизми изместят в задоволителна степен политическата интервенция.

Запитан за връзките сред София и Скопие и обстановката в Северна Македония Иван Костов сподели, че проблемите сред България и Северна Македония се базират на това, че като контракт бе подписана остарялата декларация от 1999, като към нея се добави един член .

" Този контракт не дава опция да се споразумеем и да преодолеем разликите си - българската страна желае да се опира на историческите обстоятелства - северомакедонците желаят да реализират политически компромис . Без политическа воля, на тази база доста мъчно ще се откри единодушие. Премиерът Зоран Заев и президентът Стево Пендаровски направиха старания, само че ги чакат избори и не могат да бъдат повече гъвкави ", сподели Костов.

Според него няма напън в Северна Македония от локалните албанци . " Те са доста по-активни в емигрирането си от страната в сравнение с останалите. Въобще албанците са били доста мобилни на територията на Османската империя и в този момент стават такива в границите на евроатлантическата общественост.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР