Недостатъчни грижи за болните с епилепсия в страните с ниски

...
Недостатъчни грижи за болните с епилепсия в страните с ниски
Коментари Харесай

СЗО констатира недостатъчни грижи за болните с епилепсия в страните с ниски доходи

Недостатъчни грижи за болните с епилепсия в страните с ниски приходи установи Световната здравна организация (СЗО).

Три четвърти от хората в тези страни не получават съответно лекуване, което покачва риска от преждевременна гибел, а в доста случаи води до пожизнената им стигматизация.

Изводът е от отчета «Epilepsy, a public health imperative», оповестен преди дни от организацията. Документът е направен взаимно с Международната лига за битка с епилепсията и Международното бюро по епилепсия – водещи неправителствени организации ангажирани със болестта.

„ Пропуските в лекуването на епилепсията са неприемливо доста, в случай че при 70% от болните пристъпите могат да бъдат предотвратени при обезпечен достъп до лекарствени средства “, съобщи доктор Тарун Дуа, помощник към Департамента на СЗО по психологично здраве и корист с психотропни субстанции.

При болните от епилепсия рискът от преждевременна гибел е три пъти по-голям.

Това се изяснява на първо място с неналичието на достъп до качествени здравни услуги на болните, при които епилептичните припадъци са по-продължителни или се случват прекомерно постоянно, без интервали на ремисия. Друга част от леталните случаи при тези пациенти са резултат от предотвратими индиценти като удавяне, контузии на главата и изгаряния.

Почти половината от възрастните с епилепсия имат най-малко още един здравословен проблем. Най-често това са депресията и тревожното разстройство – 23% от тях се сблъскват с клиничната меланхолия, а 20% имат обезпокоително разстройство. Подобни нарушавания на психологичното здраве могат да влошат припадъците и да снижат сензитивно качеството на живот. При 30-40% от децата с тази диагноза пораждат проблеми с развиването и образованието.

Широките мащаби на стигматизацията

Тази болест доста постоянно е обект на стигматизация. „ Свързаните с епилепсията отрицателни стандарти са една от главните аргументи, поради които хората не се обръщат към експерт - разяснява доктор Мартин Броуди, президент на Международното бюро по епилепсия. – Много деца с епилепсия не посещават учебно заведение, а възрастните се отхвърлят от работа, шофиране и дори от основаване на семейство. На тези нарушавания на правата на индивида, с които се сблъскват хората с епилепсия, би трябвало да бъде комплициран край. “

Сред целите на СЗО е провеждането на осведомителни акции, чиято цел е да бъде преодоляна стигмата обвързвана с епилепсията и инициирането на законодателни промени против дискриминирането на хората с тази диагноза.

25% от случаите на епилепсия могат да бъдат избегнати

Причините за отключване на болестта включват контузии в пренаталния интервал, черепно-мозъчни контузии, инфекции, поразяващи основния мозък (менингит, енцефалит), и инсулт. Според отчета на СЗО профилактиката на епилепсията би трябвало да включва ограничения свързани с майчиното и детско опазване на здравето, битката с инфекциозните заболявания, профилактиката на травматизма и сърдечно-съдовите болести.

Известяването на контузии в пренаталния интервал може да улесни скрининга на рисковите бременности и наблюдението на бъдещата майка от експерти. Намаляването на случаите на епилепсия може да бъде реализирано и с имунизации против пневномия и менингит; стратегия за битка с маларията в ендемичните райони; понижаване на пътно-транспортния травматизъм, случаите на принуждение, както и с постоянни профилактични прегледи.

Епилепсията е едно от най-разпространените неврологични болести в света. От нея страдат съвсем 50 милиона души от всички възрасти. Над 70 хиляди са болните у нас, съвсем половината от тях са деца.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР