"Недопустимо е цените на топлата вода и парното да се

...
"Недопустимо е цените на топлата вода и парното да се
Коментари Харесай

Омбудсманът иска промяна в наредбата за регулиране цените на топлинната енергия

"Недопустимо е цените на топлата вода и парното да се трансформират в пленник на прогнози, откъснати от действителностите на пазара ", показва омбудсманът Диана Ковачева в мнение до Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ във връзка декларираните от регулатора планове за фрапантно нарастване на цените на топлинната сила за новия регулаторен интервал от 1 юли 2021 година

Омбудсманът Диана Ковачева желае от КЕВР да направи разбор на действието на Наредба 5 и тя да бъде променена в "разумен период ". Като се основат благоприятни условия за гъвкави промени, в това число и за понижения на цените на топлинната сила, когато са налице предпоставките за това.

По думите ѝ, с изключение на интернационалните пазари, настоящата Наредба 5 за контролиране на цените на топлинната сила основава предпоставки за "дълбоко деформиране на ценообразуването във щета на крайните консуматори ".

Според Ковачева практиката досега е посочила, че е невероятно КЕВР да изготви реалистични прогнози за 12 месеца напред за цените на природния газ и на въглеродните излъчвания.

Омбудсманът показва още, че настоящите правила при ценообразуването основават мотивация за КЕВР да се презастрахова посредством завишаване на прогнозните разноски на сдруженията в бранш "Топлоенергетика ", за недопускането на възможни техни стопански загуби. Тя декларира, че сходно презастраховане е за сметка на крайните клиенти и е "абсолютно недопустимо ".

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР