Недопустимо е решението да се ограничи машинното гласуване и да

...
Недопустимо е решението да се ограничи машинното гласуване и да
Коментари Харесай

Румен Радев: Недопустимо е да се ограничи машинното гласуване

Недопустимо е решението да се ограничи машинното гласоподаване и да не се разпише период за неговото въвеждане. Машинното гласоподаване не е панацея, само че е механизъм, който фрапантно ще ограничи недействителните бюлетини, операцията с вота и с протоколите.
Това съобщи президентът Румен Радев по време на полемиката „ Избори - бистрота и доверие “.

6% недействителни бюлетини е прекомерно висок % за България и може да води до деформиране на изборния развой и даже до замяна на вота, добави той.

През 2019 година в България предстоят два типа избори и е значимо те да бъдат транспарантни и почтени, да има необятно посланичество на българските жители във вота. Доверието в изборите е значимо за демократичното образуване и действие на институциите, от това зависи и легитимността на самата политическа система.

Прозрачността при броенето на бюлетините в секционните изборни комисии, при оформянето на протоколите в СИК и при тяхното предаване и отчитане е от извънредно значение, счита президентът.

Въвеждането на видеонаблюдение след края на гласуването ще даде опция на гласоподавателите да следят отдалечено този развой в СИК със тон и картина.

Законодателят следва по този начин да реши този въпрос, че да се резервира тайната на гласуването, само че и да има цялостна бистрота от отварянето на изборните урни до броенето и оформянето на протокола. Подобна мярка ще има сериозен дисциплиниращ резултат върху самите членове на секционните изборни комисии, сподели още той.

Поставих въпроса за премахването на така наречен втори протокол, с който разполагат секционните изборни комисии, в случай че Изборният кодекс планува обособена чернова, и получих поддръжката на участниците в полемиката, уточни Радев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР