Недолюбвана и оспорвана сред собствените си привърженици, Анегрет Крамп-Каренбауер, загърбила

...
Недолюбвана и оспорвана сред собствените си привърженици, Анегрет Крамп-Каренбауер, загърбила
Коментари Харесай

Анегрет Крамп-Каренбауер, или изгубеният залог на "мини-Меркел"

Недолюбвана и оспорвана измежду личните си последователи, Анегрет Крамп-Каренбауер, загърбила в понеделник упоритостите си за канцлерския пост, ще се запомни с прекомерно късия си престой отпред на немските консерватори измежду тежката атмосфера в края на царуването на Ангела Меркел.

Дошла от Саар и наричана по едно време " Меркел номер две " или " мини-Меркел " поради близостта й до канцлера, 57-годишната Крамп-Каренбауер едвам съумя през декември 2018 година да завоюва председателското място в Християндемократическия съюз (ХДС) на исторически конгрес, на който нейната наставничка отстъпи партийното кормило след близо 20 години на власт.

На доктрина тази служба й отваряше пътя към канцлерството, щом Меркел завърши през 2021 година четвъртия си и финален мандат.

От самото начало обаче се наложи чувството, че АКК, както е известна в Германия - съгласно буквите й - няма да се оправи с тази задача.

Политическият прелом в Тюрингия, където ХДС и крайната десница за пръв път гласоподаваха дружно, с цел да изберат за министър председател на района демократичен претендент, заби последния пирон.

Неспособността й да се наложи над лидера на локалните консерватори, който отхвърляше нови избори, идва от " липса на всевъзможен престиж ", отсъди сурово политологът Албрехт декор Луке пред публичното радио.

Приемственост

Избирането й за нов ръководител доскоро повече от година се дължеше на блян към последователност, продължаваща центристката политика на Ангела Меркел, в ущърб на юриста по комерсиално право Фридрих Мерц, призовал за емфатичен завой надясно, който съгласно него би върнал назад консервативния електорат, залитнал към крайнодясната " Алтернатива за Германия " (АзГ).

Малко откакто бе определена, АКК насочи апел за единение в придвижването на фона на все по-разпокъсания политически пейзаж: обичайните огромни партии - ХДС и социалдемократите, губят гласоподаватели, насочващи се надясно към АзГ или към Зелените в центъра. Но тя не съумя да сплоти последователите си, дори в противен случай.

Желанието на Ангела Меркел да остане на канцлерския пост и в същото време да пусне юздите на партията, ръководена от нея с желязна ръка, несъмнено не улесни задачата на наследничката й. Заради което АКК като че ли я укори на конференция в понеделник: " Разделяйки канцлерството от председателството в партията, ние се отказахме от откритата към този момент процедура в ХДС ". Това разделяне и нерешеният към момента въпрос кого ще издигне партията за идващ канцлер " отслабват ХДС ", акцентира тя.

" Смелостта на отчаянието "

Но АКК също носи отговорност: след тежки удари от електората на европейските избори, а след това на районните през 2019 година, тя направи ред недомислени стъпки и единствено изостри недоволството.

Католичка и майка на три деца, тя шокира хората най-силно с офанзива против свободата на словото в интернет след появяването на видеоклип, в който прочут блогър подлага на критика ХДС. Много зле бе посрещната и нейна смешка за транссексуалната общественост по време на карнавала.

Предложението й в Северна Сирия да бъде основана интернационална зона за сигурност, направено без съвещания с сътрудници от кабинета или със съдружници от НАТО, я дискредитира към този момент изцяло, този път на интернационално ниво.

В продължаващите й старания да стане национална фигура като министър на защитата - пост, който резервира, " Шпигел " съзря " смелостта на отчаянието ".

Анегрет Крамп-Каренбауер бе едва позната в страната си, преди да бъде изстреляна отпред на ХДС. Дотогава кариерата й се развиваше напълно в Саар, дребен немски район на границата с Франция, където тя е прекомерно известна. Включително поради самокритичния й ненапълно комизъм.

Тя имаше навика да се показва в годишния карнавал като " Гретел домакинята ", която сипе обети против берлинската политика на саарски акцент. Но тази година реши да не взе участие. /БТА

Кой може да е новият претендент за правоприемник на Меркел четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР