Недокосната дива природа, кристално чисто море, много плажове, малки заливи,

...
Недокосната дива природа, кристално чисто море, много плажове, малки заливи,
Коментари Харесай

Остров Углян – тихото хърватско бижу

Недокосната дива природа, кристално чисто море, доста плажове, дребни заливи, маслинови дървета и топло далматинско слънце - всичко това ще намерите на идиличния остров Углян.

Остров Углян е един от най-големите острови в Хърватия, ситуиран в Задарския архипелаг, в красивия район на Далмация. Известен е още като Зеления остров, заради благосъстоянието си от средиземноморска растителност, като маслинови дървета и лозя. На острова има седем села с към 2000-годишна традиция в развъждането на маслини и риболова.

Можете да стигнете до този магически остров с ферибот от Задар, защото Углян се намира тъкмо против морския град, единствено на 25 минути път.

Веднага щом стигнете до острова влизате в град Преко. Името на този град приказва единствено за себе си, тъй като „ преко ” на хърватски значи „ напречно ”. Той е идеалната дестинация за преживяване на типичната далматинска архитектура.

Това обаче не е единственото място на острова, където можете да изпитате достоверна далматинска просвета - селищата Кали и Куклица също си заслужава да бъдат посетени. Докато се разхождате из дребните улички на Преко, Кали и Куклица, ще усетите част от Средиземноморието, до момента в който минавате около типичните далматински каменни къщи. През лятото тези градове оферират голям брой събития като риболовни фестивали, летни театри, концерти и изложения.

И не забравяйте да опитате обичайни далматински ястия в дребни достоверни ресторантчета и таверни. Зехтин, рибни ястия, миди, ризото и прошуто са единствено част от специалитетите, които би трябвало да опитате по време на престоя си в Далмация.

В Углян пясъчните плажове са необичайност, само че скритите заливи с каменни плажове са запазили дивия дух на това безшумно хърватско украшение.

Остров Углян е подобаващ освен за отмора и слънчеви бани. Тъй като разполага с голям брой заливи и богат подводен свят, той е същинско предизвикателство за всички фенове на адреналина. Предлага доста пътеки за пешеходен туризъм и колоездене, както и необятна гама от рискови спортове като катерене, колоездене и гмуркане.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР