Недействителните бюлетини за общински съветници на местните избори са 15.5%,

...
Недействителните бюлетини за общински съветници на местните избори са 15.5%,
Коментари Харесай

Недействителните бюлетини за общински съветници на местните избори са 15.5%

Недействителните бюлетини за общински съветници на локалните избори са 15.5%, сочи разбор на Института за развиване на обществената среда. Това се равнява на съвсем 413 хиляди гласа.

В съвсем половината от общините в страната процентът на невалидните бюлетини е над 20%, а в някои обособени секции доближава до 36на 100.

За съпоставяне невалидните бюлетини на локалните избори през 2019 и 2015 година са надлежно – 15 и 14%. Това демонстрира ясна наклонност за проблем точно при този вид избори, който стои от години.

Централната изборна комисия обаче и до този миг отхвърля да извърши разбор на аргументите за високия % недействителни гласове.

Невалидните бюлетини за общински съветници на изборите на 29 октомври е още по-висок спрямо изборите през 2019 и 2015 година, изясни Лилиан Никифорова от Института за развиване на обществената среда.

В обособени секции броят на недействителните бюлетини доближава даже до 36%.

Според Лилиан Никифорова има няколко хипотези за аргументите за високия брой невалидни бюлетини – от една страна самите гласоподаватели не са задоволително осведомени по какъв начин тъкмо се гласоподава, а другата е, че секционните изборни комисии не са задоволително добре подготвени и не могат да разграничават автентичен от нереален глас.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР