Неделята след Месни заговезни е последният ден, в който всички

...
Неделята след Месни заговезни е последният ден, в който всички
Коментари Харесай

Сирна неделя припомня смисъла на прошката и безкрайната Христова любов

Неделята след Месни заговезни е последният ден, в който всички решили да следват Великия пост по Православния календар вкусват млечни артикули, риба и яйца. Затова на Сирна Неделя, преди да пристъпят към същинското лишаване от животинска храна, вярващите се освобождават от стаявани обиди към ближните си и дават амнистия на всички, които са ги наранили с действия или тежки думи и желаят амнистия. На вечернята в храмовете, православните си разменят така наречен " братско целуване " с думите " простено " - " елементарни " и по този начин с освободена съвест навлизат във Великия пост.

В дните на поста духовните наставници приканват миряните към по-чести молебствия, смирение и примирение, които дават положителни плодове, само че единствено в случай че от все сърце са дали прошка и простят на всички.Прошката, за същински отдадените на християнските добродетели, се отъждествява с безкрайната Христова обич към индивида.

При християнската обич прошката се дава, даже когато не е поискано опрощение, тъй като " любовта всичко прости ". В посланието си към коринтяните св. деятел Павел споделя, че тя не желае нищо от своя страна и прости, тъй като е обич, а християнската обич е безкористна.

В всекидневието, където надвиват материалното и егоизмът, не е елементарно да простиш на тези, които са те наскърбили напълно целеустремено. Затова свещениците поучават вярващите да освободят душата си от обидата и като положителни християни да простят и да изискат амнистия, въпреки и единствено в мислите си.

Според Свещеното писание, даването на амнистия от Бога е придружено с възобновление и видоизменение на човешката душа. Самата Църква на този ден напомня изгонването на Адам и Ева от Рая и лишаването им от божествената храна, с цел да покаже какъв брой пагубни и нездравословни за спасението и духовния живот са лакомията, непокорството и незачитането на Бога. Въпреки това, Създателят демонстрира любовта си, като изпраща Своя единороден Син, който да изкупи стореното от тях, без да има виновност. Със страданията си на кръста Иисус Христос дава образец като прости на своите мъчители и убийци, до момента в който изпитва безчовечен страдания и премеждия. Много са и образците в житията на светиите по какъв начин мъчениците за Христовата религия се молят за тези, които ги изтезават. Затова се смята, че християнството е вяра на всеопрощението.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР