Неделя в Херсон, Украйна. Властите съобщават за една жертва и

...
Неделя в Херсон, Украйна. Властите съобщават за една жертва и
Коментари Харесай

Финансирането от САЩ за Украйна може да спре въпреки подкрепата на НАТО за Киев

Неделя в Херсон, Украйна. Властите оповестяват за една жертва и седем ранени при съветски въздушни удари в региона. Само няколко дни по-рано в Донецк беше погубен човек, а други 10 – ранени, при шест ракетни офанзиви. Вътрешното министерство в Киев заяви, че съветските сили са обстрелвали територията.

Руската инвазия в Украйна навлиза в третата си година, пише  Voice of America (VOA) . Правителството в Киев продължава да приканва своите съдружници за финансова и военна помощ. Но за Съединени американски щати отпущането на пари скоро може да завърши. Конгресът към момента не е одобрил федералния бюджет. Вместо това американският президент Джо Байдън подписа Закон за временно финансиране на федералното държавно управление - единствено ден преди възможното прекъсване на активността на държавните служби. Тази мярка ще продължи единствено до януари и въпросът за военната помощ за Украйна остава в застой.

Според високопоставени американски военно това слага под риск националната сигурност на Съединени американски щати и приканиха законодателите да одобряват по-скоро целогодишната финансова рамка на страната.

„ Това е най-хубавото, което Конгресът може да направи, с цел да укрепи нашата национална защита и сигурност. Призовавам да приемете нашето незабавно искане за спомагателен бюджет, с цел да помогнете за финансирането на потребностите на националната ни сигурност и да застанете до нашите сътрудници в заплаха и да инвестирате в нашата отбранителна индустриална база ” , съобщи Лойд Остин, министър на защитата на Съединени американски щати, представен от VOA .

Неуспешното приемане на дълготраен проект за разноски може да има съществени последствия за продължаващата военновременна поддръжка както за Украйна, по този начин и за Израел. Факт, който не остана неусетен от украинския президент Володимир Зеленски. В скорошно изявление той сподели, че Киев не би трябвало да разрешава на света да не помни, че сходно на Тел Авив, страната му се бори за оцеляването си и го прави преди да стартира зимна фаза на борба.

На продължаващата конференция на Организация на обединените нации за климата или COP28 генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че ясното обръщение от съдружниците на НАТО е продължаването на поддръжката за Украйна.

„ Така че - би било огромна покруса за украинците, в случай че президентът Путин победи. Но това ще бъде рисково и за нас, тъй като посланието, което той и други властнически водачи ще получат е, че когато употребяват военна мощ, когато нахлуят в друга страна, когато нарушават интернационалното право, те получават това, което желаят ” , безапелационен е генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Коментарът му пристигна на фона на  удължаването на задържането на руско-американската журналистка Алсу Курмашева.Тя е публицист от Прага, работещ за Радио „ Свободна Европа/Радио Свобода ”, което – сходно на Voice of America – получава финансиране от Конгреса на Съединени американски щати. Русия я упрекна, че не се е записала като „ задграничен сътрудник “, което съставлява връщане към шпионажа от времето на Студената война.

Междувременно в Запорожка област на Украйна полицията раздава на жителите дребни печки, дарени от Нидерландия. В една общественост от най-вече възрастни хора, която отхвърля да напусне, макар неналичието на електричество, газ или вода, тези печки са единственият метод  за готвене и обезпечаване на топлота, когато настава нова зима по време на война.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР