Нечуван скандал се завихри с бъдещата ски зона Миджур във

...
Нечуван скандал се завихри с бъдещата ски зона Миджур във
Коментари Харесай

Скандал с бъдещата ски зона Миджур! Кметът на Чупрене Ваньо Костин разпродаде земята на роднини и приятели за жълти стотинки

Нечуван скандал се завихри с бъдещата ски зона Миджур във Видинско, научи BulNews.bg. Кметът на община Чупрене, на чиято територия ще бъде построен зимният състезателен комплекс, разпродаде земята за жълти стотинки на свои родственици и другари.
Злоупотребите лъснаха след журналистическо следствие на Канал 3. Екип на медията отишъл на място в старопланинското селце, което се намира на 60 км от регионалния град. Преди време стана известно, че тук в подножието на връх Миджур ще бъде издигнат ски комплекс със същото име.
Тежката процедура по координиране и издаване на позволения от разнообразни инстанции бе осъществена от община Чупрене. Тя заплати и за проектирането на ски комплекса. А с това даде бонус на бъдещия вложител, като му спести години административна работа и доста пари за планиране. От общината настояват, че вложител към момента няма, само че най-вероятно има, като към този момент е защитаван в загадка.
От самото начало, та и до през днешния ден, движеща мощ за построяването на ски курорта е кметът на общината Ваньо Костин. Още от стартирането на плана той се хвали пред медиите и електората си какъв брой значимо е начинанието и какъв брой изгоди ще донесе на локалните хора.
Оказва се обаче, че единствените локални хора, които ще получат изгоди са майка му, татко му, брат му и жена му.
Новият ски комплекс е на повърхност 700 декара общинска земя. 500 декара кметът продава на упоменатия доскоро хипотетичен вложител, а останалите 200 декара точно на… майка си, татко си, брат си и жена си. На смешно ниски цени. Почти на данъчна оценка, в случай, че с разкриване на ски зоната се чака цената им да нарастне многократно.
Формално кметът продава тези 200 декара на роднините си посредством няколко търга. Меко казано – нагласени. При всеки от търговете се явява единствено по един покупател – съответният негов родственик. Никой различен не е знаел за тези процедури, защото кметът не ги афишира на уеб страницата на общината, както е по закон. А в някои от случаите, когато въпреки всичко е пускал публикация в неоткриваем на щандовете видински вестник, не е изчаквал законовите 15 дни от издание на обявата и незабавно е провеждал търга. И по този начин печелят единствените претенденти подали предложения в другите търгове – надлежно майка му, татко му, брат му и жена му.
По тази скица кметът Костин продава земя и на няколко други локални другари и доближени, само че само при търговете с майка му, татко му, брат му и жена му, кметът не им е желае и те не са показват наложителните по закон удостоверения, че нямат отговорности към страната и общината, въпреки че без тях е задължен да ги в профил от присъединяване.
Върхът на безобразията е търг, в който бащата на кмета, отново единствен участник, кандидатства посредством компания, а го печели като физическо лице и купува земята като такова. Което е абсурд - физическото лице не е взело участие в търга, само че го печели.
Ето с такива средства кметът продава за жълти стотинки 200 декара общинската земя в бъдещия курорт на майка си, татко си, брат си и жена си.
Екип на медията причакал кмета Костин пред общината. Той обаче отказал да дава изказвания, защото само прокуратурата можела да го проверява. Членовете на семейството му пък се покрили от камерите на публицистите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР