Небивал ръст на възстановения от НАП ДДС на фирми-износители свиват

...
Небивал ръст на възстановения от НАП ДДС на фирми-износители свиват
Коментари Харесай

Рекордно върнат ДДС от износ срути приходите в бюджета

Небивал растеж на възобновения от Национална агенция за приходите Данък добавена стойност на фирми-износители свиват внезапно приходите от най-важния данъкв бюджета. Това излиза наяве от бюлетина на финансовото министерство за осъществяването на приходите и разноските към края на април.

На фона на общ спад на приходите от Данък добавена стойност от 2.8% и при растеж на износа от 13.8% към февруари НАП отчита над 18% ръст на заявения Данък добавена стойност за възобновяване от експортьори.

Възстановеният Данък добавена стойност на експортьори към 30 април 2023 година е 2.26 милиарда лева, което е покачване с 350 млн. лева (18.3 %) по отношение на същия интервал на миналата година, оповестява МФ. " За интервала при 22 сдружения е регистриран растеж над 10 млн. лева на заявения за възобновяване Данък добавена стойност. Само от тези сдружения заявеният за възобновяване Данък добавена стойност е 760 млн. лева, което е с 584 млн. лева (ръст от над 300 %) повече по отношение на същия интервал на предходната година. Основната активност на тези сдружения е търговия с горива, електрическа енергия, специфична продукция и медикаменти ", оповестява финансовото министерство. 

Това въздейства на общите приходи от Данък добавена стойност, които понижават с 2.8% или 143.5 млн. лева по отношение на април 2022 година Специално приходите от Данък добавена стойност от импорт са надолу със 7%. Намалението е най-голямо при вноса на горива, промишлени доставки и транспортно съоръжение.

Друг проблем за събираемостта е намалената на 9% ставка на ДДС за парното и природния газ, въвеждането на нулева ставка за самун и брашно, както и нарастването на прага за регистрация по ЗДДС от 50 000 лева на 100 000 лева от 1 януари 2023 година

Бюджетният дефицит е повишен до 1.2 милиарда лева. или 0.6% от БВП в края на май, което е утежняване на бюджетното салдо с към 1.8 милиарда лева в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Тогава фискът беше на остатък от 600 млн. лева, сочат още данните на финансовото министерство. Министър Росица Велкова разгласи, че на този стадий няма място за утешение, че прогнозата за 6.4% касов недостиг в бюджета в края на годината няма да се сбъдне, тъй като огромното струпване на разноски всекидневно е през втората половина на годината.

Към края на май общите доходи в бюджета нарастват с 8.6% на годишна база, до момента в който разноските се усилват със 17%, сочат данните на МФ. След 1 юли тази ножица ще се разшири поради повдигането на пенсиите с нови 12%, а също и поради ускоряването на капиталовите разноски.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР