Небанковият финансов сектор ще заема все по-важно място в българската

...
Небанковият финансов сектор ще заема все по-важно място в българската
Коментари Харесай

Активите на небанковия финансов сектор доближават 29 милиарда лева

Небанковият финансов бранш ще заема все по-важно място в българската стопанска система, като единствено все още активите в него са на обща стойност 28.7 милиарда лв.. Това съобщи управлението на Комисията за финансов контрол по време на годишния си доклад през днешния ден.

От тях максимален дял се пада на пенсионните фондов, които към този момент ръководят активи на стойност над 12 милиарда лв.. Според оценките на КФН след 5 години те ще се удвоят до над 24 милиарда лв.. Ръководителят на институцията Карина Караиванова съобщи, че секторът става все по-значим както в световен, по този начин и в местен мащаб.

Друг основен бранш, при който се чака огромен растеж, е застраховането. При премиен доход в общото обезпечаване, съпоставим с равнищата отпреди финансовата рецесия преди 10 години, личният капитал е повишен 1,5 пъти, а брутните механически запаси - повече от два пъти.

Тези данни демонстрират, че секторът е финансово доста по-силен по отношение на 2008 година. Освен това размерът на изплатените компенсации нараства съвсем 1,5 пъти, като в същото време се усилва и междинната стойност на компенсациите.

 Новият Кодекс за обществено обезпечаване стяга доста регулациите за пенсионните фондове
Новият Кодекс за обществено обезпечаване стяга доста регулациите за пенсионните фондове

Редица нови условия влизат в деяние след окончателното им приемане през днешния ден

От КФН показаха, че за първи път обсега на най-масовата (и задължителна) застраховка - " Гражданска отговорност ", доближава 98% от колите. Това се дължи както на дерегистрираните неизползвани коли, по този начин и на действителния растеж търсенето.

" За пръв път имаме толкоз високо покритие - над 3 милиона автомобила ", разяснява отрасловият заместник-управител Ралица Агайн.

Силен растеж има и при други типове застраховки. В животозастраховането общият брутен премиен доход нараства по отношение на предкризисните равнища с 60%, а наградите по застраховки, свързани с капиталов фонд, се усилват повече от два пъти, като изключително огромен растеж се следи от 2016 година насам.

Причините за това са както положителната рентабилност при животозастраховането, по този начин и измененията в Кодекса за застраховането, които подсигуряват вземанията на обезпечени лица от Обезпечителния фонд до 196 000 (аналогично на банковите депозити). Стойността на активите в животозастраховането доближава цената на активите в общото обезпечаване от предкризисните равнища през 2008 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР