Не знам защо е задържан Юрий Борисов, той е достоен

...
Не знам защо е задържан Юрий Борисов, той е достоен
Коментари Харесай

Ваня Добрева: 5 часа ме разпитваха какво правя в Русофили, не разбрах за какво съм свидетел

Не знам за какво е арестуван Юрий Борисов, той е заслужен човек, който в никакъв случай не е крил пристрастията си, споделя някогашната соцдепутатка и зам.-министър на образованието в кабинета " Станишев ", която е в управлението на НД " Русофили "

- Г-жо Добрева, разкажете ни защо ви викаха в прокуратурата през днешния ден?

- В 7 часа тази сутринта цялото управление на НД " Русофили " сме получили призовки да се явим в избран час в Специализираната прокуратура. Там бяхме разпитани за активността на придвижването и за личната ни роля в една или друга стъпка.

- Казаха ли ви съответно за какво ви разпитват?

- За нищо съответно не е ставало въпрос. Аз безпределно доста почитам институциите в България и считам, че човек би трябвало да е почтен, няма за какво да се крие. Аз съм обществена персона и към този момент 10-15 година всяка моя стъпка е известна. Известна е и позицията ми за това, че голяма неточност на българския политически хайлайф е всичко това, което те сега вършат, с цел да бъде скарана България с Русия. И е доста притеснително, че тази акция се организира директно след известието на Министерство на външните работи.

- Виждате връзка сред 9 септември, позицията на Външно и вашия разпит?

- Няма случайности. Какво се приготвя и какво тъкмо ще се случи с всички, които сега считаме, че 9 септември е дата, с която се поставя края на Втората международна война и се скъсва дефинитивно със сателитната роля на България като съдружник на Хитлеристка Германия. Точно тези събития - 9 септември, изказването на Екатерина Захариева, днешната обстановка са надълбоко свързани.

- Защо смятате по този начин?

- Дано да са случайности, само че считам, че, за жалост, са свързани.

- Колко време ви разпитваха?

- Мен ме държаха 5 часа.

- Обвиниха ли ви в нещо? За какво ви разпитваха?

- Аз съм очевидец. Не съм доста наясно защо съм очевидец. Може би поради дейната ми позиция. Защото първо, от 2014 година съм един от хората, които поддържаха правото на кримчани на самоопределяне. Един от хората съм, които доста интензивно възразиха против налаганите наказания против Русия. Смятам, че България би трябвало да има благоприятни условия за по-самостоятелна политика от позиция на икономическите връзки с Русия. И дружно с това съм един от хората, които предизвестиха, че е културна злополука изхвърлянето от учебниците по литература в българското учебно заведение на цялата съветска литература.

- Но Юрий Борисов е упрекнат в шпионаж?

- Не знам. Разбрах за това от медиите, като излязох.

- Т.е. вас не са ви разпитвали за него нещо съответно?

- Не.

- А какво ви разпитваха?

- Какво е активността ми, с какво се занимавам в " Русофили ".

- И по никакъв случай не са вързали вашия разпит с Борисов?

- Разпитваха ме като управление на " Русофили ". Обясних, че се занимавам с културна активност. Че придвижването ни сега се пробва да запази културната памет, да подкрепи развиването на българо-руските връзки в региона на културата. Че да кажем да вземем за пример, че с помощта на " Русофили ", с присъединяване на кмета Фандъкова, беше открит паметникът на Дмитрий Лихачов. Благодарение на " Русофили " и с присъединяване на други фактори сега се упорства да се открие монумент на Граф Игнатиев.

- По никакъв метод не са ви питали за Борисов? Наясно ли сте защо го упрекват?

- Не. Аз просто инцидентно видях един-двама като мен, които пристигнаха дисциплинирано и никой не знаеше защо ни викат.

- Ще ви викат ли отново?

- Казаха ми, че съм очевидец и че съм следствена загадка и разчитат на това, че нищо няма да разпространя. И, че ще ме викат отново, в случай че има потребност.

- Но вие сега разказвате...

- Това не е следствена загадка. Аз споделих, че всяко нещо го пиша. Поне моите позиции са безпределно открити.

- За Борисов знаете ли освен това?

- Не. Просто го видях на входа. Той е доста притеснен. Онзи ден е излязъл от интензивното след нарушаване на сърдечен темп. Каза ми единствено: Мен ме докараха с белезници.

Не се тормозя да кажа, че когато на 9 септември се подхожда по сходен метод към хора, чиито позиции се разграничават от формалната позиция сега... Но те и не се разграничават, тъй като придвижване " Русофили " сплотява политици от разнообразни партии, то не е Българска социалистическа партия. Тук са леви, десни, центристки, всевъзможни представители има. В момента се арестуват хора, които са свързани с Българска социалистическа партия.

- Предизборно ли се прави?

- Лично аз считам, че има и избирателен темперамент. Защото се знае, че голямата част, мотора на измененията, 9 септември, са свързани с Българска социалистическа партия. Всеки, който е обвързван с левицата, очевидно би трябвало да бъде репресиран.

- Вие имате ли връзка с съветските служби?

- Никакви служби нямам. Аз съм теоретичен служащ.

- За да упрекват Борисов за шпионаж...

- Не мога да кажа. Юрий е член на партията, един заслужен човек. Много надарен човек, публицист. Той в никакъв случай не е крил своите пристрастия и позиции. Беше основен редактор на списание " Ново време ", сега е началник на аналитичния център на " Русофили ", човек, който оформя позиции и написа значими документи. Човек, който би трябвало да бъде ударен. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР