Не знам откъде идват информациите за проблеми в българската банкова

...
Не знам откъде идват информациите за проблеми в българската банкова
Коментари Харесай

Пред ЕП Горанов се учуди, че има информации за проблеми в българската банкова система

Не знам от кое място идват информациите за проблеми в българската банкова система. Бяха направени стрес проби, които не демонстрираха проблеми. МВФ и Световната банка също направиха оценка на българската финансова система и не бяха открити проблеми. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов пред членовете на Комисията по стопански и парични въпроси на Европейския парламент. Горанов показа резултатите от Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Финансовият ни министър беше безапелационен, че настояването България да влезе първо в Банковия съюз на Европейски Съюз и едвам по-късно в еврозоната е направено поради подозрения по отношение на стабилността на българската финансова система. Той беше категорично запитан за това, като беше посочен банкрутът на КТБ, както и рекомендациите на Българска народна банка след стрес тестванията към три банки (вижте ТУК кои) да усилят финансовите си буфери и да понижат рисковите си експозиции. Финансовият ни министър сподели, че не трябва да се повтаря обстановката за Шенген и е значимо да няма неофициални причини, че не сме третирани равно. Изчакваме позиция дали би трябвало по едно и също време да влезем в ERM II и в Банковия съюз, посочи той.
Българското председателство и структурата на еврозоната
Вярвам, че по-силна еврозона значи и по-силна Европа, акцентира Горанов, който обаче разгласи, че не вижда смисъл от френското предложение за общ бюджет на еврозоната. Финансовият министър показа още, че не е оптимист, че Европейски Съюз ще одобри Многогодишната финансова рамка (МФР) в границите на мандата на този Европейски парламент, който изтича през май 2019
Една от най-големите заслуги на България по време на председателството на Европейския съвет е било " разрязването на възела " на банковите промени, регистрира още Горанов пред депутатите от парламентарната комисия.
Той уточни, че при започване на годината е имало разногласия по какъв начин тъкмо да се подходи - първо да бъдат понижени рисковете, или първо рисковете да бъдат понижени. С поддръжката на Франция и Германия този въпрос е решен, сподели финансовият минитър. Той не чака и съглашение във връзка с данъчните досиета, изключително за корпоративната данъчна основа и подлага на критика практиката обособени страни да блокират решения, с цел да наложат свои отзиви. Според Горанов необятна данъчна основа с ниска ставка ще бъде добър тласък за повишение на конкурентоспособността на европейската стопанска система и добави, че в доста страни има потребност от опростяване на данъчните системи.
Българският финансов министър регистрира още работата на българското председателство по няколко досиета, измежду които за косвеното данъчно облагане (минималната ставка на ДДС), поддръжката за дребните и междинните предприятия, цифровата стопанска система и така нататък
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР