Не знам откъде идва, но идеята, че молбата за помощ

...
Не знам откъде идва, но идеята, че молбата за помощ
Коментари Харесай

Питайте на четири очи, хвалете публично

Не знам от кое място идва, само че концепцията, че молбата за помощ е знак за уязвимост, е извънредно постоянно срещана измежду доста хора. В работата ми като професионален коуч съм следила този феномен измежду голям брой мениджъри, екипи и компании – умни хора се нуждаят от помощ, само че отхвърлят да я потърсят, тъй като се опасяват да не наподобяват слаби вследствие на което те не са толкоз продуктивни и ефикасни, колкото биха били, в случай че бяха получили нужната поддръжка.

Ако се колебаете да поискате помощ, без значение дали това се дължи на вашата горделивост, на боязън от основаване на неправилно усещане или отвращение да привлечете внимание върху себе си, то е пристигнало време да преодолеете този комплекс. Ето няколко съвета, които ще ви оказват помощ в подобен миг:

1. Демонстирайте, че към този момент сте пробвали да се справите с казуса

Когато срещнете някакво затруднение, пробвайте да го преодолеете сами, преди да потърсите помощ. Хората са по-склонни да оказват помощ на тези, които са пробвали първо сами да си оказват помощ. Обяснете какво сте пробвали и какво не е ви се е получило, преди да поискате съвет и поддръжка от някой.

2. Търсете съдействие

След към този момент сте подготвени да потърсите помощ, представете молбата си като предложение за съдействие – равноправно партньорство сред вас и вашия сътрудник или другар. Целта не е да прехвърлите цялата отговорност върху някой различен, а да потърсите решение като екип. Важно е сътрудникът ви да знае, че сте подготвени да извършите да извършите вашата част от работата.

3. Бъдете съответни

Уверете се, че индивидът, от който търсите помощ, е наясно с това по какъв начин може да ви бъде от най-голяма изгода. Кажете му каква от каква тъкмо помощ имате потребност и за какво, с цел да си гарантирате, че ще получите поддръжката, от която в реалност се нуждаете.

4. Бъдете ангажирани

Важно е да бъдете ангажирани с индивида, който ви оказва помощ. Учете се от него, наблюдавайте го и слушайте внимателно това, което има да каже. Задавайте въпроси и си водете бележки. Ако следите деликатно метода, по който вашият сътрудник се оправя с казуса, то най-вероятно в бъдеще ще може да се справите с него без непозната помощ. Още повече, вие ще можете да влезете в неговата роля и да помогнете на човек, който изпитва усложнения със същото предизвикателство.

5. Повечето хора обичат да оказват помощ – не се опасявайте да ги питате за помощ

Ако се страхувате да потърсите помощ от някой, тъй като мислите, че той незабавно ще ви отреже, помнете, че множеството хора обичат да оказват помощ на другите(стига това да не им носи някакви съществени негативи). Вашата задача е да им покажете, че цените техните старания и че те са имали действителен резултат.   

6. Питайте на четири очи, хвалете обществено

Най-добрият метод да поискате помощ е като го извършите персонално и уединено.  Изберете един или двама души, които смятате, че са най-подходящи за задачата, с която имате проблеми, и ги помолете персонално за помощ. След като преодолеете дружно предизвикването, похвалете вашите сътрудници обществено за помощта, която са ви оказали.

7. Помагайте, с цел да ви оказват помощ

Когато пристигна моментът, да потърсите помощ, ще имате доста по-голям късмет да получите търсената поддръжка, в случай че сте си построили репутацията на човек, който е подготвен да оказва помощ на другите. Когато пристигна редът ви да помолите за помощ, ще знаете какъв брой прелестно е да се дава такава, а когато още веднъж ви се наложи да помагате на някои различен, ще знаете какво облекчени изпитва този човек, когато получи вашата поддръжка.

Лоли Даскал , президент и изпълнителен шеф на консултантската компания Lead From Within, в своя блог.

Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР