Не знам какво са изчислили колегите, но направих сметка за

...
Не знам какво са изчислили колегите, но направих сметка за
Коментари Харесай

Експерти обясниха как правителството на Петков предизвиква невижданата инфлация

„ Не знам какво са пресметнали сътрудниците, само че направих сметка за хора, които получават междинна работна заплата и се оказва, че семейство с едно дете и двама работещи ще би трябвало да си добавя със 115 лева финансите, тъй като не му стигат двете брутни междинни заплати. “  Това изясни пред БТВ икономистът Мика Зайкова.

„ За декември междинната работна заплата е 1766 лева, само че нейният чист еквивалент е към 1400 лева За да се устоя дете на 14 години, трябват към 2900 лева “, сподели още тя.

„ Винаги в света първо се мисли да не се допусне инфлацията. Много е значимо да разбираем на какво наподобява инфлацията. Ние се стремим да намерим нещо близко. Тя доста наподобява на човешката температура. Тя е симптом, че нещо се случва недобре и има някакъв дисбаланс, който е отрицателен. Тя е разследване, а не причина “, разяснява някогашният зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

„ Преди 2-3 години стартира инфлацията поради неверна парична политика. Разходите се увеличаваха, когато не би трябвало. Храните скочиха и няма д се успокоят, тъй като вървят процеси на преструктуриране “, сподели още Дацов.

„ Политическите решения - ние в Европа и Съединени американски щати взехме решение, че няма да се занимаваме със земеделие и неща, които можем да си купим от други страни. Изведнъж светът се раздели. Украйна и Русия доставят света с самун. Горивата са от другата страна на света. Ние ще страдаме от политически неточности “, изясни Зайкова, която преди този момент разяснява, че ембаргото за горивата е до 22 април в Съединени американски щати, а карат Европа да го прави незабавно, до момента в който Вашингтон натрупа ресурси.  

„ В Русия и Украйна собствеността е доста необичайно нещо. Ако има нещо скъпо, в което да се влага, то е земята в Украйна. Контролът е стратегически “, добави я Дацов.

„ Българското агнешко месо коства 27 лева Ще си купиш 2 кг. сурово месо и един козунак, който в случай че е същински, коства сред 11-13 лева от фурната. Не от сладкарницата на госпожа Линда, където е доста безценен “, сподели Мика Зайкова.

„ В момента нямаме хора, които да работят. Демографията не се трансформира за един ден. Децата се раждат от хората, а не от страната. “, изясни Дацов.

„ Ние ограниченията, които държавното управление и до момента взима, са проинфлационни. Защото ти даваш някакви пари без никакъв смисъл. Тези пари би трябвало да бъдат направени, а както се вижда Брутният вътрешен продукт ще има растеж най-вече 2% тази година. Това значи, че не могат да се завоюват заплати по постоянния метод. Бюджетът не е дълбок “, заключи Зайкова.

„ Същността на бюджета са заплащания. Това не е политика. Не може в година, когато има напредък, да влизаш в такива дефицити. Това е сбъркана политика. Честно казано, от позиция на бюджет е най-добре нищо да не се прави сега. Инфлацията гори “, съобщи в края на диалога Дацов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР