Не знам какво изчакват в „Български възход“ – дали имат

...
Не знам какво изчакват в „Български възход“ – дали имат
Коментари Харесай

Доц. Петър Чолаков: Янев може и да не хване влака

Не знам какво изчакват в „ Български напредък “ – дали имат някакъв катарзис, рецесия ли претърпяват сега, само че доста скоро ще стане ясно, че и да тръгнат да тичат, с цел да заловен влака, просто ще го изтърван. При Българска социалистическа партия и „ ИТН “ драмата на идните избори ще е огромна. Това предвижда в изявление за Фрог Нюз политологът доцент Петър Чолаков.
Според него очакванията за предизборна коалиция сред „ Продължаваме Промяната “ и „ Демократична България “ към момента не са умрели, само че не вижда Политическа партия да изгарят от огромно предпочитание. Все отново следва да забележим.

Според доцент Чолаков предизборната акция ще премине под сянката на газовата рецесия, връзките с Русия, външната политика и войната в Украйна.

Днес „ Демократична България “ се записва независимо за изборите. Въпреки че към момента има късмет за смяна, умряха ли очакванията за предизборна коалиция с „ Продължаваме Промяната “?

Не бих споделил, че очакванията са умрели. Такава коалиция може да се случи и на по-късен стадий. Законът го разрешава, тъй че към момента нищо не е изгубено в това отношение. Друг е въпросът дали една такава формула ще бъде потребна, т.е. дали 2+2 ще прави повече от 4, или ще се окаже, че прави по-малко.

Какво смятате, че би възпроизвела сходна предизборна коалиция?

Няма безапелационен отговор, единствено спекулации могат да бъдат правени. Няма по какъв начин да знаем сигурно. Може да се бележит причини и в едната, в другата посока. Предполагам, че от „ Продължаваме Промяната “ ще имат потребност от още малко време да си помислят, тъй като от страна на „ Демократична България “ ръката беше протегната за такова взаимно явяване или най-малко за взаимни дейности.

Да, от „ Демократична България “ много напират за сходни взаимни дейности.

От страна на „ Демократична България “ явно има интерес. Политическа партия са о ситуацията на тези, които са ухажвани, както се споделя. За момента не виждам да изгарят от някакво огромно предпочитание, само че следва да забележим въпреки всичко.

В последно време зачести замерянето с тиня сред някогашните министър председатели Кирил Петков и Бойко Борисов. Какво целят?

Очевидно задачата е да се очертаят демаркационните линии, т.е. да покажат, че няма да работят дружно. Поне това би трябвало да бъде посланието към гласоподавателите. От страна на господин Борисов има огромна еластичност – той в този момент се държи по един метод, безусловно след няколко часа може да приказва други неща. За „ Продължаваме Промяната “ е значимо да покажат, най-малко в този момент, че няма да работят с ГЕРБ, тъй като другояче ще уплашат и демотивират огромна част от гласоподавателите си. Това е смисълът, само че остава огромният въпрос дали след 2 октомври в последна сметка в обстановката в 48-мия парламент, няма да се наложи ГЕРБ и Политическа партия да работят дружно. Изобщо не бих го изключил като вид и не би трябвало да се подценява.

Днес и от „ Възраждане “ се записаха за идния избор и то със самочувствието, че ще са първа политическа мощ. Има ли почва за това „ пердашене в гърдите “?

Такъв вид обединения с такава изразителност като на Костадин Костадинов постоянно приказват доста бойко, показват огромно самочувствие. Това е обикновено за тях и съответно за Костадинов – това е напълно в реториката и арсенала му. Що се отнася до това дали имат съображение, електоралната социология не им отрежда да станат първа политическа мощ, най-малко от това, което виждаме все още като електорални настройки. Други са кандидатите за първото място – ГЕРБ, Политическа партия. „ Възраждане “ има още да работят, с цел да се доредят, само че това е методът, по който би трябвало да се приказва.

На другия полюс, обаче, към този момент като че ли остава „ Български напредък “ на Стефан Янев. Сякаш стои в сянка, не се появява в медийното пространство. Това би ли му изиграло неприятна смешка?

За една политическа групировка би трябвало да се приказва, с цел да се случват нещата към нея. Дори и неприятния ПР отново е по-добре, в сравнение с цялостно безмълвие. Това, че в действителност не се шуми към тази групировка, в тази ситуация може не просто да изиграе неприятна смешка, само че този план може да се окаже „ мъртво роден “. Не знам какво се изчаква там, дали имат някакъв катарзис, рецесия ли претърпяват сега, само че доста скоро ще стане ясно, че и да тръгнат да тичат, с цел да заловен влака, просто ще го изтърван, имам предвид изборите на 2 октомври. Ако желаят нещо да вършат, съгласно мен би трябвало да бъдат доста по-активни. Вие сте права, те се изгубиха напълно, съвсем нищо дори не се чува за тях.

Ще има ли драма за Българска социалистическа партия и „ ИТН “ на 2 октомври?

Да, такава драма ще има, изключително за „ ИТН “. Резултатите демонстрират, че остават малко под заветния предел, 4-процентовата преграда. Въпросът е дали ще съумеят да създадат нещо през оставащото време до изборите, с цел да наваксат. Не се ангажирам да кажа, за момента не виждам да вършат нещо особено. Политическа партия даже привлякоха Радостин Василев, макар изказванията, които имаше, в това число и от самия него, че той работи напълно въз основата на персонални убеждения, че нещо не му е обещавано. Сега виждаме, че той в действителност ще бъде част от претендентите на Политическа партия за идващия парламент. Въпросът, който аз задавал реторично е дали една такава фигура като Радостин Василев, която въпреки всичко беше основна за Има Такъв Народ, беше един от най-доверените хора, няма в допълнение да навреди на някогашната си партия. Така че такива хора, които са преди са били в редиците на Има Такъв Народ могат в допълнение да влошат обстановката, да създадат драмата на „ ИТН “ още по-жестока. За момента не виждам някакви послания нито от страна на Тошко /Йорданов – бел. ред./, нито от страна на Слави /Трифонов – бел.ред./, които да върнат техните гласоподаватели. Вярно, че Слави и Има Такъв Народ се вършат част от акцията с концертите, които провеждат. По някакъв метод може би по този начин пробват да активизират хора, само че с цел да кажа, че има някаква вяра да се върнат в играта, занапред много би трябвало да създадат.

Що се отнася до Българска социалистическа партия – там казусът на Корнелия Нинова стана проблем на Българска социалистическа партия. Това са болните властови упоритости на Нинова, която прави всичко допустимо да се задържи на лидерския пост в Българската социалистическа партия, с цел да не се приказва за нея и за нейните провинения и недостатъци като водач на левицата. А за такива недостатъци обективно може да се приказва, тъй като се вижда, че резултатите на Българска социалистическа партия в последните години вървят надолу. Тя стартира да приказва за враговете с партиен билет, заприказва се за служебните министри, които са част от Българска социалистическа партия. Имаше драма – ще ги изключват ли, ще ги санкционират ли Крум Зарков и компания. После, тъй като се надигна вълна от всеобщо неодобрение, замълчаха по тематиката, обаче продължиха да приказват против президента Румен Радев. Той в действителност е най-успешният план, който Корнелия Нинова осъществя. Така че и при Българска социалистическа партия несъмнено има огромна драма. На 2 октомври може да се окаже, ме тази отрицателна наклонност, която бележат през последните години, ще продължи надолу и би трябвало да си решат лидерския проблем.

Ще премине ли предизборната акция под сянката на газовата рецесия?

Да, това сигурно ще бъде една от огромните тематики. Дори не толкоз самата газова рецесия, колкото връзките ни с Русия, каква би трябвало да бъде външната политика на България. Какво би трябвало да се прави през идните години – дали да се работи за диверсификация, както упорстват от Политическа партия и Демократична България, или пък би трябвало да се опитваме хем с едните, хем с другите, каквато беше и системата досега. Тоест значително да бъдем подвластни от съветския газ и нефт, което е печалното. Това са тематиките, в този подтекст ще се дискутира. Войната в Украйна, украинската рецесия – друга огромна тематика. В предизборната акция доста мощно ще участва външната политика.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР