Не знаех, че не е нормално да се омъжиш на

...
Не знаех, че не е нормално да се омъжиш на
Коментари Харесай

Булка на 6 години? Една от всеки пет жени в Турция е омъжена като дете

" Не знаех, че не е обикновено да се омъжиш на 6 години ", споделя млада жена, чиято орис е обект на правосъден развой, насочващ вниманието към казуса с детските бракове и засилващото се въздействие на радикални ислямистки общности в страната.

Съд в Истанбул се чака да произнесе през днешния ден присъдата по делото, в което жертвата с букви Х.К.Г. съди родителите и някогашния си брачен партньор за породеното ѝ принуждение.

Случаят, който раздруса радикално турското общество, нашумя през декември предходната година след разкритията на публицист от опозиционния ляв в. " Биргюн ".  

Сега 24-годишна, дамата е разказала пред следствените органи, че не е разбирала, че сключването на брак на такава нежна детска възраст не е нещо обикновено. Според описа ѝ на шест години тя била принудена да се омъжи за 29-годишен мъж от своя татко, авторитетен член на турската религиозна общественост " Исмаил Ага ", и през цялото си детство е била подложена на полово принуждение, писаха турски медии.

Детето се венчало за мъж, почитател на общността, с ислямски брак пред свещеник. Сред показаните пред полицията доказателства са и фотоси, показващи я в булчинска рокля.

Макар че браковете пред имам нямат законова стойност в Турция, те се практикуват както от набожните мюсюлмани, по този начин и от всемирски настроени турци в допълнение към гражданската брачна гала. Някои мюсюлмански двойки в Турция обаче са обвързани единствено с " набожен брак ", което слага дамите в уязвимо състояние, защото по този начин те не разполагат със законните права на гражданския брак, отбелязва уеб сайтът " Дувар ".

Години по-късно, когато Х.К.Г. навършва пълноправие, двойката подписва и формален цивилен брак. Според описа на жертвата татко ѝ неведнъж я е предупреждавал да се подчинява на брачна половинка си, а когато за първи път се пробва да избяга, той я намира, бие и връща назад. През ноември 2020 година обаче тя най-сетне съумяла да избяга и понастоящем е разведена и води живот надалеч от фамилията си.

В обвинителния акт по делото се показва, че родителите на Х.К.Г. са покровителствали изнасилването и че брачният партньор Кадир Истекли, бащата Юсуф Зия Гюмюшел и майката Фатъма Гюмюшел носят отговорност за осъществено полово принуждение над дете. В обвинителния акт се упорства тримата обвинени да бъдат наказани на минимум по 27 години затвор.

Турското държавно управление не реагира неотложно на разкритията за скандалния случай, поместени в " Биргюн ", а опозиционни медии не пропуснаха да упоменат за връзките на ултраконсервативната общественост " Исмаил Ага " с ръководещата в Турция Партия на справедливостта и развиването (ПСР).

Общността " Исмаил Ага " се смята за една от най-големите сунитски религиозни общности в Турция. Затворената фракция проповядва против лаицизма - разделянето на страната и религията - принцип, на който е учредена турската страна през 1923 година, отбелязва Дойче веле. Общността има строги правила за своите членове: дамите би трябвало да се покриват, а мъжете да носят бради. Групата поддържа няколко ислямски учебни заведения, които разпространяват учението на Корана, както и студентски общежития. Според данни, оповестени в турски медии, сектата, която е основана в истанбулския квартал Фатих, има над 100 000 членове.

Освен че почитателите ѝ съставляват част от електората на партията на президента, самият Тайип Ердоган няколко пъти е посещавал дългогодишния създател на общността - имама Махмут Устаосманоглу, в джамията на " Исмаил Ага " в Истанбул, а когато имамът умря, президентът и няколко министри от ПСР участваха на погребението му.

Турският президент дефинира преди време абсурда като " изолиран случай ", който по думите му се употребява от някои, с цел да се нападна ислямът, писа вестник " Биргюн ". По думите на президента всички съответни държавни институции наблюдават развиването на случая и вършат всичко належащо.

Въпреки че съответният случай фактически е изключително фрапантен, детските бракове не са необичайност в Турция, която има един от най-високите проценти на детски бракове в Европа. По данни на Фонда на Организация на обединените нации за популацията (UNFPA) една на пет дами в Турция на възраст сред 18 и 45 години се е омъжила в детска възраст, а 1 на 3 дами, които са се омъжили в детска възраст, са станали и майки преди да навършат пълноправие. Половината от дамите, които са се омъжили преди 18-годишна възраст, са били подложени на физическо принуждение.

Въпреки възходящата междинна възраст за подписване на брак, детските бракове не престават да бъдат предизвикателство в Турция и отразяват модел на неравнопоставеност сред половете, който ускорява стереотипните функции на девойките и лимитира тяхното обучение, заплашва здравето им и ги излага на риск от принуждение и беднотия, предизвестява и УНИЦЕФ. Според детския фонд на обединените народи доста девойки в Турция - изключително тези от уязвими групи или с невисок социално-икономически статус - не престават да са подложени на напън да извършват обичайните функции на пола и са изложени на необикновен риск от подписване на детски, ранни или насилствени бракове.

Снизходителното, в случай че не и благосклонно отношение на духовенството, безспорно задълбочава казуса. През 2018 година Дирекцията по религиозните въпроси на Турция (Диянет) стана обект на остри рецензии, откакто разгласи, че минималната възраст за подписване на брак съгласно исляма при девойките е девет години, а при момчетата - 12. Според светските закони в страната брак могат да подписват навършили пълноправие лица, а минималната възраст с позволение от родител е 16 години.

По-рано тази година Диянет си навлече нова порция рецензии с друго свое спорно решение. След смъртоносните трусове в Турция през февруари религиозният орган на Турция провокира бурни публични реакции, откакто издаде фетва, разрешаваща браковете сред осиновители и осиротелите деца, чиито настойници са станали. Според фетвата " връзката сред осиновителя и осиновения не основава спънка за подписване на брак ". Българска телеграфна агенция

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР