Не завиждам на следващия финансов министър, защото той ще трябва

...
Не завиждам на следващия финансов министър, защото той ще трябва
Коментари Харесай

Милен Велчев: Бюджет 2021 не е антипандемичен, а предизборен

Не изпитвам завист на идващия финансов министър, тъй като той ще би трябвало да предложи редица непопулярни ограничения за излизане от една такава дългова серпантина. По този метод някогашният финансов министър Милен Велчев разяснява в студиото на БТВ „ Тази заран " заложените повече пари за обучение, здраве и обществена политика в плана за държавен бюджет за 2021 година.

По думите му всички страни сега възнамеряват изключителни разноски, само че въпросът е какви. Това, което ме тормози в този бюджет, е ударението върху обществените разноски и то не толкоз тези, които са свързани с превъзмогване на пандемията, колкото залагането на една степен по-високи разноски за години напред. Говоря за нарастването на пенсиите, в частност на ниските пенсии, с до 20%. Това следва да забележим до каква степен е стабилно и какви мини ще заложи за идващите държавно управление, което и да е то.

По отношение на пенсиите той означи, че доста по-ниския %, с който се подвигат по-високите от тях разрушава тласъците за пълноценно присъединяване в осигурителната система.

Друга рецензия са детските надбавки за всички фамилии, заложена в този бюджет. Социалната политика и обществените помощи са предопределени за нуждаещите се.

Увеличаването на заплатите в обществения бранш не трябва да изпреварва растежа на заплатите в частния бранш, тъй като по този метод се източват живителни сили от частния бранш, на който разчитаме да повдигне стопанската система и да ни извади от рецесията, съобщи някогашният финансов министър.

Според някогашния финансов министър има съображение да бъде препоръчана хипотезата, че сегашният бюджет, освен че не е антипандемичен, само че и избирателен.

Опитът на няколко български държавни управления през миналите години, че такива изключителни предизборни разходи, изключително в обществената област не носят резултати. Нека припомня образеца на държавното управление на Иван Костов, което усили непланирано с 20% в последната година на ръководството си пенсиите. Това напълно не докара до положителни резултати за него. Подобен беше опитът на държавното управление на Тройната коалиция, разяснява Велчев.

Милен Велчев разяснява и досегашната помощ за най-засегнатите от Коронавирус рецесията браншове. Мярката 60/40 продължава да работи, като за най-засегнатите браншове като туризма тя е даже 80/20. Тя оказва помощ на тези, които въпреки всичко имат вероятности да оцелеят. Друг въпрос е по какъв начин се управлява тази мярка, тъй като единствено няколкостотин милиона са изхарчени от началото на пандемията, откакто упованията бяха за повече от милиард. Това демонстрира, че компаниите или нямат доверие на държавното управление, че тази мярка може да бъде приложена, или административните условия към тях са толкоз високи, че те не могат да отговорят на тях.

Според него ново затваряне на бизнесите няма да докара до нищо ослепително, само че би трябвало да гледаме и от положителната страна на монетата. Когато излезем от рецесията, ще има опция за нови вложения в по-перспективни браншове. Сред браншовете на стопанската система на бъдещето той дефинира зелена енергетика, произвеждане на електрически автомобили и всичко, което е обвързвано с осведомителни технологии.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР