Не за връщане на заемите, а към вземането на ценни

...
Не за връщане на заемите, а към вземането на ценни
Коментари Харесай

Лихварският бизнес на Стоян Александров и сина му: Не за парите, а за ценни имоти

Не за връщане на заемите, а към вземането на скъпи парцели от длъжниците и бил ориентиран лихварският бизнес на някогашния финансов министър Стоян Александров и сина му Петър. Това разкри следствие на Би Ти Ви, направено, откакто Петър бе упрекнат в убийството на длъжника Кирил Русев.

„ Петър явно си е повярвал. Той е един мишок, много неустойчив душевен. Изобщо не мога да си го показва в ролята, която го видях – като рекетьор и палач ", споделя Сашо Сълков, който е някогашен бизнес сътрудник на Стоян Александров.

„ Петър не желае пари, Петър желае парцели на безценица. Това е задачата на неговото занимание ", безапелационна е бизнес дамата Теменуга Стойчева, чийто парцел за 1 млн. евро е бил лишен.

„ Изключително нечестни и чак не ми се има вяра, че човек може да бъде толкоз нечовечен ", безапелационен е и Богдан Богданов.

Общото сред жертвите е, че те губят парцелите си, които са заложили против заема, а по-късно не престават да дължат пари. 

„ С него имахме спогодба, джука спогодба, да купуваме дружно парцели, 50 на 50. Моята работа беше да ги намирам, да оправям документите и да ги препродаваме с облага, при което деляхме облагата. Понеже той беше въздържан съучастник, а аз се занимавах с всичко, за това всичко беше ипотекирано на негово име ", изяснява Сашо Сълков - някогашен бизнес сътрудник на фамилията. Той е работил със Стоян Александров, само че след това се скарали с Петър.

Заради поевтиняването на пазара Сашо Сълков задържа парцелите, т.е. не ги продава. Докато с Александров-баща се разбирал добре, то след гибелта му, връзките с неговия наследник Петър се влошили.

„ Аз му бях дал пълномощие, той прехвърляше, прехвърляше, само че по едно време нещо му се ядосах и отдръпнах пълномощното си. След отдръпването на пълномощното той траял да трансферира още парцели, без да е акредитиран. Аз парцелите съм ги прежалил. Става дума примерно за към 300 000 евро до към един милион евро ", изяснява Сълков.

След получен заем от Петър Александров за към 820 000 лв. бизнес дамата Теменуга Стойчева е на път да загуби ултра голям ресторант и безценен мезонет. Въпреки това остава дебитор.

„ Той събира 1,4 млн. евро близо, и все пак аз не преставам да му дължа 650 000 евро, т.е. близо два милиона против заем от 800 000 евро ", споделя Теменуга Стойчева.

Частен правосъден реализатор продава ресторанта ѝ по искане на Петър Александров – поради закъсняла вноска по дълга.

„ Аз се боря в това време да продам ресторанта, само че не мога да продам нищо – той е възбранил всички мои парцели като физическо лице. Аз имах клиенти, само че той е разгласил, че той ме унищожава финансово и аз не мога да продам нищо ", споделя още бизнес дамата.

Дълговете на длъжниците на Стоян Александров и сина му събира пък частният правосъден реализатор Георги Николов.

„ Тя остава дебитор и губи парцела. Да ", безапелационен е той за случая на Стойчева.

Теменуга Стойчева твърди, че е заложила единствено ресторанта, само че Александров-син към този момент опитвал да придобие и неин мезонет на три етажа. Според думите ѝ той не е бил ипотекиран, само че Александров-син е атакувал Стойчева и като физическо лице.

„ Имотът се продава в акционерна къща „ Сотбис " за два милиона евро ", отбелязва дамата и твърди, че частният правосъден реализатор продава парцела на безценица.

„ Оценен е от вещото лице за 400 000 лв. целия парцел, намиращ се в квартал „ Иван Вазов ", директна на Витошка, до Южен парк. Аз направих този мезонет произведение на изкуството, с цел да мога да демонстрирам на моите клиенти какво мога да върша. 400 кв. метра е този апартамент ", отбелязва Стойчева.

Продаден е и неин гараж в същата постройка. Но все пак бизнес дамата продължава да е дебитор. Тя твърди, че ЧСИ работи дружно с Петър Александров в нейна щета.

„ Познавам ги в служебно качество. Познавам господин Петър Александров в служебно качество. Той е взискател по няколко каузи – четири или пет. С татко му не се познавам, в никакъв случай не съм работил с него ", твърди частният правосъден реализатор Георги Николов.

Николов твърди още, че при мезонета взискател е различен, а не Петър Александров. По думите му парцелите на госпожа Стойчева се продават по разпоредбите. Можела е да продаде ресторанта си сама, само че цената, която е търсила не била действителна, твърди още той.

„ Търговското сдружение или длъжника има право по закон да възрази против тази оценка и да уточни експерт, което да изготви нова оценка – в този случай длъжникът е упражнил това право, показал е ново експерт, направена е повторна оценка и в тази догадка пазарната стойност, която служи като основа за обществената продажба се дефинира като средноаритметично сред двете оценки. Първоначалната оценка и тази на вещото лице, което е посочено от длъжника. В случая тази процедура е спазена. На база на по този начин избраната оценка са извършени два поредни обществени продажби, всяка от които продължава един месец ", изяснява Николов.

Частният правосъден реализатор споделя, че не е имал нищо общо с търговете на длъжника Кирил Русев, за чието ликвидиране е упрекнат Петър Александров. Въпреки това е обект на голям брой разпити.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР