Не за пръв път партиите предоставят подписки с множество починали.

...
Не за пръв път партиите предоставят подписки с множество починали.
Коментари Харесай

Цветозар Томов: Не за пръв път партиите предоставят подписки с множество починали

Не за пръв път партиите дават подписки с голям брой умряли. Това обаче не е нарушаване на закона. Това сподели за Нова телевизия ръководителят на ЦИК Цветозар Томов.

„ Аз разгласих пред комисията, че ще гласоподавам срещу регистрацията на всички претенденти, в чиито подписки има повече от 50 умряли хора. Защото това не е обикновено. Може да има единични трагични случаи, само че такова количество подписи значи, че нещо не е наред при самия метод на събиране на подписите. Това е едно събитие, което е в положение да разрушава доверието в изборния развой. Не бива да се подиграваме по този метод със закона”, безапелационен бе ръководителят на ЦИК.

“Има случаи, при които партии се явяват на избори и взимат по-малко гласове от тези 2500 подписи, които би трябвало да представят”, добави още Томов.

Томов изясни още, че има хора, които попадат в изборните описи по непрекъснат адрес в България, само че в действителност живеят в чужбина. Но тъй като описите се вършат по непрекъснат адрес, който е в страната, в случай че подадат заявление за гласоподаване отвън страната - те биват отписвани.

“Само че процентът на тези, които подават заявление да гласоподават отвън страната е относително невисок, останалите остават в описите. Проблемът на законодателя е дали това е уместният метод, по който следва да се вършат изборните списъци”, съобщи Томов.

Тази година в изборните описи има почти 6 661 000 души, а предварителните резултати от преброяването на цялото население е 6 520 000.

“Това значи, че би трябвало да има към милион и половина души, които не живеят в България, само че влизат в изборните списъци”, сподели Томов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР