Не вярвам руското посолство да бъде затворено. Това заяви бившият

...
Не вярвам руското посолство да бъде затворено. Това заяви бившият
Коментари Харесай

Димо Гяуров не очаква руското посолство у нас да затвори врати

" Не имам вяра съветското посолство да бъде затворено. " Това съобщи някогашният шеф на Националната разследваща работа Димо Гяуров пред bTV.

Припомняме, че през вчерашния ден съветският дипломат Елеонора Митрофанова, че в случай че до 12:00 ч. през днешния ден страната ни не се откаже публично от отзоваването на 70-те съветски дипломати, " пред съветското управление безотлагателно ще бъде издигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България ". Пред Българска национална телевизия тя безусловно разгласи, че Москва обмисля разкъсване на дипломатическите връзки с нас. Не закъсня и отговорът от страна на премиера в оставка Кирил Петков, който прикани съветския посланник да изтегли ултимативната си нота.

Според Гяуров Митрофанова блъфира и оказва вътрешнополитически напън . Българската страната не е задължена да анулира експулсирането на 70-те съветски дипломати, посочи той.

" Не се прави по този начин, тъй като без значение какъв резултат целиш, може да бъде реализиран по доста способи. Аз бих могъл да отзова и 100 дипломати, само че да го направя по различен метод. Можеше на две, на три серии да бъдат отзовани тези хора ", разкритикува обаче Гяуров дейностите на премиера в оставка Кирил Петков.

Той поддържа отзоваването на съветските дипломати от България. В този миг, когато държавното управление е в оставка и предстоят избори, тези дейности по-скоро наподобяват като предизборни и може би моментът не е бил доста подобаващ, добави той.

" С този мощен политически ход министър председателят отряза всякаква опция да бъде министър председател. Това е последното негово министър-председателстване. Никой не обича сътрудници, които си разрешават внезапни и прочувствени придвижване. Никой съдружен сътрудник няма да пожелае за министър председател ", посочи Димо Гяуров.

Гяуров е на мнение, че президентът може и да не е получил отчет от ДАНС за идното изпъждане на съветските дипломати, само че е бил осведомен за протичащото се . Президентът би трябвало да знае желанията на Министерски съвет и на Министерство на външните работи. Държавният глава би трябвало да има отношение, настоя Гяуров.

Той уточни, че Външно министерство движи процедурите, само че дипломатът номер едно в оставка Теодора Генчовска не е била мощен външен министър в последните месеци.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР