Не вярвах, че някой ще ми помогне, казва един мъж

...
Не вярвах, че някой ще ми помогне, казва един мъж
Коментари Харесай

Надеждата сви гнездо край Ощава, градят наново изгоряла къща


„ Не имах вяра, че някой ще ми помогне ”, споделя един мъж на 67 години, седнал посред черната и изгоряла пустота в подножието на Пирин планина.

Димитър Стоилов е от махала Миланчевци на село Ощава, община Кресна. Едва ли ви приказват нещо тези имена на обезлюдяващи и изчезващи от картата на страната ни села. Преди месец един голям пожар мина като фурия по голямата тераса сред река Струма и величествения Пирин. Тръгна от Мечкул, стопираха го току пред село Влахи. Огънят остави след себе си голямо черно леке, очевидно от спътника на Гугъл Earth.

Излезете ли от острите завои от Кресненското дефиле, горе преди Стара Кресна до подножието на Пирин личат следите от огнената буря. Тя пощади селата Мечкул, Сенокос и Стара Кресна, само че в Ощава изгоряха десетина къщи и вили. Бели като птици в миналото поради каменната зидария, в този момент прозорците и вратите им зеят. Вътре в тях е пустота, край тях също.

Махала Миланчевци се намира на към 3 км южно от пътя Стара Кресна-Ощава. Скрита и сгушена долу в реката. Минава се през „ Хладките ” и оживели по знамение от огъня минерални бани, през горелите от двете страни на черния и неравномерен път борови гори. Огромни камъни под черните към този момент борове са се пукнали от топлината. След изострен завой наляво от главното било пътят свършва в махалата. Тук са изгорели три къщи, и още толкоз помощни постройки.

Като през „ иглени уши ” през тях е минал огънят, с цел да мине през реката и тръгне към Влахи. Поради стесняването на фронта, огненото кълбо, носено от мощния вятър е стоварил цялата си мощност върху тези три къщи.

Край едната от тях бръмчат и сноват по всички страни екскаватор и дребна фадрома. Къщата е на бай Димитър Стоилов, и е първата, която се възвръща. Преди да я погълне огънят е имала мазе, жилищен етаж и таван. Сега е на равнище мазе. Всичко от горната страна е съборено и разчистено, с цел да бъде възобновена.

„ Не имах вяра, че някой ще ми помогне! Благодаря на кмета Николай Георгиев /кмет на гр. Кресна - бел.ред./ за организацията, която сътвори толкоз бързо, очевидно умее да активизира хората ”, споделя бай Димитър. Вечерта, в деня, в който избухнал пожара той бил тук - в къщата си, горяло на места, те с вода от вадата, идваща от реката гасили колкото могат, само че спрели пожара преди къщите. Вечерта им споделили, че ги изтеглят в Стара Кресна. Така огънят вилнял гладко. Предусещайки очевидно, Димитър отворил вратата на обора, в който има 8 овце, а кравата и телето завел долу край реката. На идващия ден - 25 август, имал рожден ден, само че пристигнал тук, в махалата, с цел да види, че къщата му е изгоряла, а животните оживели.

Огънят, тръгнал по обяд предния ден от село Мечкул, минал около Стара Кресна и Ощава, тук в махалата фронтът му се стеснил сходно на фуния и минал като фурия през къщата му. Освен неговата, изцяло са изгорели още две къщи. След това огънят минал през дерето и реката, с цел да тръгне към село Влахи.
 Димитър Стоилов е от махала Миланчевци на село Ощава, община Кресна Димитър Стоилов е от махала Миланчевци на село Ощава, община Кресна / БГНЕС
„ За три дни бе съборено и почистихме всичко изгоряло и излишно, благодарение на доброволци от нашата компания, която е от Горна Брезница, и доброволци от Гоце Делчев. Сега разчистваме площадка към къщата, с цел да бъде комфортно за работа. Вече пристигнаха и първите материали за новата къща - дъските. С основния проектант на община Кресна Росен Чанков ще обсъдим с какво ще стартираме възобновяване на изгорелия дом на бай Митко. След като укрепим останалата след пожара каменна зидария на мазето, считаме да изградим още един жилищен етаж. Тук има още изгорели къщи, уповавам се и други компании да се отзоват, с цел да се възстановят и те ”, сподели пред БГНЕС Георги Дивилски от компанията, наела се да ремонтира безплатно изгорялата къщата. Според него при ритмично доставяне с нужните строителни материали, и удобно стичане на естествените фактори, въпреки всичко тук е балкан, къщата може най-малко да се покрие до началото на зимата.

Архитект Чанков не пожела да застане и приказва пред камера, само че изясни, че върху каменната зидария на мазето ще се сложи кофраж и излее бетонов пояс. След това ще се повдигнат носещи колони, а след това идва ред на зидарията и най-после ще бъде построен покрива.

„ Вярвам,че ще имам нова къща, би трябвало да имаме вяра, вървим и гледаме напред, обратно не трябва да се връщаме ”, сподели в края на работния ден Димитър Стоилов. Той 25 години е работил като автобусен водач в Благоевград, сега живее на квартира в една от дребните и незасегнати от огнената буря вили край село Ощава.

Бай Димитър нагледно казано е изтеглил „ късата съчка ” и изгорелият му дом се възвръща, с помощта на кмета на Кресна. Управникът от самото начало на гасене на пожара бе в щаба, не се набиваше на очи, не се месеше в работата на огромните експерти - министъра на вътрешните работи Валентин Радев, на огнеборец №1 на републиката Николай Николов, на регионалния шеф Бисер Михайлов, само че пък сетне прояви съпричастност към ориста на хората от село Ощава. С проведената сполучлива дарителска акция бяха събрани средства за останалите без домове хора от Ощава.
 Всички недоумяват по какъв начин бе позволено пожарът да стигне чак до тук. Всички недоумяват по какъв начин бе позволено пожарът да стигне чак до тук. / БГНЕС
Дано шансът на бай Димитър имат и стопаните на останалите десетина къщи със същата орис - унищожени от огнената буря.

Съседната на Димитровата къща е изгоряла изцяло. Прозорците и вратите зеят грозно, като очите на слепец. Отворени, гледат, само че не виждат нищо. Вътре картината е покъртителна - изгорен гредоред, от който една главня не е останала. Това горе е пропаднало долу, пружини, печки, движимости. От двете помощни постройки на открито са останали единствено каменните зидове, горели до корен плодни дръвчета. Същата е картината и с третата изгоряла къща в махалата.

И всички недоумяват по какъв начин бе позволено пожарът да стигне чак до тук. По противоположния и неравномерен път към този момент се върви по-леко, тъй като освен ние сме видели, че вярата, изчезналата доста от дълго време „ бяла лястовица ” още веднъж свива гнездо в черната и овъглена пустота.

Знаете ли какъв брой е мъчно един мъж на близо 70 години да полети още веднъж с крилата на вярата? Не му ги отрязвайте, а по-късно помогнете и на останалите. /БГНЕС

---------------------------

Божидар Стоилов, сътрудник на Агенция БГНЕС за Благоевград и Югозападния район.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР