Не всяко възпаление на зъб се нуждае от ендодонтска терапия,

...
Не всяко възпаление на зъб се нуждае от ендодонтска терапия,
Коментари Харесай

Лечение на възпаление - кога се нуждаем от ендодонтска терапия

Не всяко инфектиране на зъб се нуждае от ендодонтска терапия, само че в редица случаи това е единствената опция. Сред най-често срещаните зъбни проблеми е  появяването на гранулом, което е резултат от инфектиране на нерв или корен.

В редица случаи това приключва с образуването на гнойна торбичка в самия венец, а в предишното е било и най-честата причина за екстракция на зъби. Днес към този момент има ефикасно лекуване, най-малко в по-голямата част от случаите, а до екстракция на зъб се стига доста по-рядко.
Какво съставляват ендодонтските възпаления
Ендодонтското инфектиране е инфекциозен развой, който протича навътре в зъба, да вземем за пример в пулпата, корена, нервите и каналите. В началото може да остане неусетно, само че с развиване на процеса се оформя присъща клинична картина.

Най-характерното проявяване на ендодонтско инфектиране е нарасналата сензитивност към горещо или студено, мощната мъка, пулсираща болежка, отичане или обезцветяване на зъбите.

В някои случаи няма признаци даже и в по-напреднали стадии. Това, обаче, е причина в доста случаи възпалението на пулпата да не се лекува в точния момент, при което пациентът ще изпита болежка прекомерно късно и може да загуби зъба си.

Лечението на кореновия канал може да избави зъба, да понижи болката и да се бори с инфекцията. Ако попаднете на (вижте в Churlinov.bg), можете да излекувате даже и напреднали процеси на възпаления и грануломи, като по този начин ще можете да запазите функционални и добре изглеждащи зъби и хубава усмивка.
Какви са разновидностите
При всички положения ендодонтското лекуване на зъба и на кореновите канали е най-хубавата и щадяща алтернатива. Тук има минимум инвазивна интервенция, а възможностите за сполучливо лекуване са най-хубави.

Друга опция е екстракцията на зъб, което също е алтернатива в някои по-тежки случаи и по-големи възпаления. На човек, който приема медикаменти, може да се наложи краткотрайно да спре използването им по време на лекуването, а това може да попречи на ендодонтската процедура. 

Това важи изключително при лечения с биофосфонатни медикаменти (например за лекуване на остеопороза и други подобни). Консултирайте се с вашия , с цел да определите коя ендодонтска процедура е оптимална за вас и коя терапия може да даде най-хубавите резултати.

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР